фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Иако најпре предстоји летња, на планини Гоч већ сада се увелико обављају припреме за наредну зимску сезону. Тако је недавно завршена комплетна монтажа модерног ски-лифта на такозваној малој стази крај хотела „Добре воде“, на надморској висини од 900 метара. За ову намену локална самоуправа је издвојила 20, а Министарство трговине, туризма и телекомуникација 15 милиона динара.

– Осим тога, мала стаза на којој су својевремено бројне генерације младих Краљевчана, али и посетилаца из целе Србије, направиле своје прве кораке на скијама, биће уређена и продужена. Пандемија ковидом-19 успорила је планиране радове, али ће од наредне зиме после више од једне деценије поново бити скијања на овој питомој планини – каже Александар Несторовић, директор ЈП за уређивање грађевинског земљишта.

Према његовим речима, биће обновљена инфраструктура и на великој стази, на којој су се некада одржавала чак и званична такмичења у скијашким алпским дисциплинама. У ту сврху је ЈП „Скијалишта Србије“ прошле године поклонило Краљевчанима двосед жичару „Бела река 1“ са Копаоника.

– Планирано је да се најпре обави ремонт, а потом да се жичара са 80 корпи и 12 стубова монтира крај велике стазе што ће свакако бити захтевнији процес од ски-лифта. Издвојено је 25 милиона за ову намену, али због пандемије и повећаних цена све иде спорије од очекиване динамике – додаје Несторовић. – Размишљамо и о додатним садржајима за летњу сезону, попут зип-лајна и још неких атракција, јер желимо да Гоч буде и уточиште у врелим летњим месецима.


У току је и фазна реконструкција пута од Краљева до Гоча, тако да ће уз увођење додатних аутобуских линија, ова планина надомак града постати још приступачнија.

– Важно је да Гоч буде доступан свакоме, да деца радника могу да дођу на рекреативну наставу, као и да током зиме или лета овде проведу део распуста – каже др Предраг Терзић, градоначелник Краљева. – Наша је намера да својом понудом Гоч постане још  конкурентнији сличним зимским и летњим центрима.