фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Надвлачење конопца, бацање камена с рамена, ношење воде на обрамачи, надвлачење кличка и стругање балвана само су неке од дисциплина старог српског, хајдучког вишебоја у којем се чак 180 младића и девојака из шест краљевачких села надметало данас на седмим по реду „Курсулиним данима“ у селу Цветке.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Ова традиционална манифестација, одржава се у знак сећања на војводу Јована Петровића Курсулу, једног од највећих српских јунака, чувеног мегданџију и Карађорђевог саборца у првом Српском устанку, који је живео у овом селу где је и сахрањен пошто је подлегао ранама задобијеним у боју на Делиграду 1813. године.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

„Курсулини дани“ започели су још средином прошле недеље Културно-уметничким програмом под називом „Вече сећања“ у црквеној порти у Цветкама и полагањем венаца и цвећа на гроб чувеног војводе. Уследио је фудбалски турнир локалних клубова, а централни и уједно најинтересантнији програм манифестације – такозвани хајдучки вишебој одржан је данас, уз учешће такмичара из Милочаја, Цветака, Обрве, Тавника, Лађеваца и Катрге.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Вишечасовно надметање по веома врелом летњем дану пратило је око 1.000 посматрача и радозналаца, а младићи и девојке показали су завидне вештине у помало заборављеним, старим српским спортским дисциплинама.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– На овај начин одајемо почаст вождовом саборцу, великом српском јунаку и чувамо његова дела од заборава. Сви такмичари су више него спремни за вишебој јер, како сами кажу, не постоји бољи тренинг од свакодневних пољопривредних послова – каже Дарко Богдановић, председник организационог одбора „Курсулиних дана“.