фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Под отвореним небом, на на платоу код градске плаже крај Ибра, данас је одржана традиционална, 29. по реду кулинарска манифестација „Сребрни казан“, у народу познатија као „Пасуљијада“, најстарије српско такмичење мајстора кухиње и кувара аматера у припремању чорбастог пасуља, окупивши више од 100 такмичара сврстаних у педесетак екипа из готово свих крајева Србије, као и из иностранства.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Ову јединствену, тродневну кулинарску манифестацију у организацији Туристичке организације и под покровитељством локалне самоуправе, пратили су бројни радозналци, гурмани и неизоставни „дегустатори“. Тако је, што у месту, што у пролазу, неколико хиљада људи дефиловало градском плажом, од казана до казана, од трпезе до трпезе, а мирис пасуља, сувих ребараца и сланинице ширио се целим градом и долином Ибра. На такмичарским штандовима, осим пасуља, било је и свакојаких ђаконија из националног јеловника, љуте „мученице“ и освежавајућих пића, па је градска плажа подсећала на велику кухињу са рестораном под отвореним небом.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Пасуљ је јело за сва времена, али је тешко рећи који је најбољи. Колико има кувара, толико има и рецепата! Код нас се највише цени пасуљ са сувим ребарцима и димљеном сланином, тај је и најукуснији, ма прсте да полижеш – поручују кувари из Ниша, редовни учесници ове традиционалне манифестације, док се у њиховом казану крчка пасуљ, а радозналци их нестрпљиво питају када ће тај специјалитет по рецепту са југа Србије моћи и да пробају.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

У оквиру “Пасуљијаде”, зачињеном богатим културно-забавним програмом, одржано је и седмо по реду такмичење у припремању рибље чорбе под називом “Рибљи котлић”. Завеса на ову кулинарску манифестацију биће спуштена сутра такмичењем у спремању ајвара – „Изађи ми на теглу“.