ИЛУСТРАЦИЈА
ИЛУСТРАЦИЈА

Две пацијенткиње са симптомима малих богиња, двадесетшестогодишња жена и њена шестомесечна беба са територије Краљева, збринуте су на лечењу у краљевачкој Општој болници „Студеница“.

Како незванично сазнајемо, ни жена ни беба нису вакцинисане, а у време инкубације, приликом посете својим рођацима у околини Приштине пре петнаестак дана биле су у контакту са једним дететом већ оболелим од малих богиња.

– Испитујемо случај који су нам колеге из Опште болнице пријавиле 30. октобра. Клиничка слика пацијенткиња указује да су у питању мале богиње, али док не стигну први резултати лабораторијских анализа из Инстиута за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у Београду које очекујемо сутра, не можемо да тврдимо и да су заражене – каже др Владан Шапоњић, епидемиолог Завода за јавно здравље у Краљеву. – Оно што знамо је да су њих две биле у контакту са оболелом особом када су боравиле на Косову, као и да нису вакцинисане.

Шапоњић додаје и да су у краљевачкој болници предузете све неопходне мере заштите од преношења како је то законом и прописано и да је беба смештена у изолацији Одељења педијатрије, а мајка на инфективном одељењу.

Куда су се све мајка и беба кретале у протеклом периоду, као и са ким су све биле у контакту у периоду инкубације, данас нисмо успели да сазнамо. А, да ли су заиста и заражене малим богињама којих у Краљеву, сазнајемо, није било у последње две деценије, биће познато када буду пристигли резултати лабораторијских анализа.