drva#zima#priprema

СПРЕМНИ ЗА ЗИМУ

Иако је до почетка грејне сезоне календарски остало месец и по дана, куповином огрева Краљевчани који се греју на угаљ и дрва већ су започели припреме за предстојећу зиму.

Цена огревног дрвета и угаља на краљевачким стовариштима готово је иста као прошле године, па тако тона „пљеваљског“ угља кошта 12.550 динара, док је цена “штаваљског” 11.050 динара по тони. За тону сушене „Колубаре“ треба издвојити 12.450, а за сирову 7.250 динара.

– Уз то, у понуди имамо и брикете сушене Колубаре“, а џак од 12 киолограма кошта 200 динара. Превоз до 10 километара износи 500 динара, а за пензионере преко њиховог удружења постоји могућност плаћања и на рате – каже Милинко Максимовић, власник стоваришта угља „Огрев“ у Краљеву.

Кубик буковине на краљевачким стовариштима ових дана се продаје по цени од 33 до 35 евра, док кубик неког дрвета лошијег квалитета може да се пазари и за неколико евра јефтиније. А, до огревног дрвета које се у бројним стругарама у долини Ибра продаје као отпад може се доћи и за 20-30 евра по кубику.