kraljevcani#dobri#domacini

Више него успешном организацијом међународних спортских такмичења у минуле три године – таниског Дејвис купа против Хрватске, ФЕД купа против Шпаније, репрезентативних квалификационих рукометних и кошаркашких мечева, Краљево је стало уз раме домаћим спортским центрима Београду, Новом Саду и Нишу предентујући да у наредном периоду чак и преузме регионални примат од ових градова.

У прилог овој тврдњи свакако иде и чињеница да ће град на Ибру крајем маја ове године бити и епицентар светске одбојке и у мушкој и у женској конкуренцији. У премијерном издању Лиге нација (досадашња Светска лига), Краљевчани ће од 25. до 27. маја угостити мушку репрезентацију Србије која ће у новој хали спортова снаге одмерити против Бразила, Италије и Немачке. Само два дана касније, у оквиру истог такмичења за жене, наше репрезентативке ће на истом месту за ривале имати Рускиње, Белгијанке и Туркиње.

– Краљево одавно носи епитет града спорта, а организацијом великих међународних такмичења с правом претендује да постане спортски центар не само у домаћим, већ и у европским и светским оквирима – рекао је Вања Удовичић, министар омладине и спорта приликом јучерашње посете Краљеву.

kraljevcani#dobri#domacini

Као домаћини репрезентативних тениских дуела, рукометних и кошаркашких утакмица Краљевчани су положили испит са највишом могућом оценом. Сада им предстоји да то и потврде током два викенда одбојкашке Лиге нација. Биће то и лепа прилика да љубитељи магичне игре на мрежи из града који је изнедрио бројне oдбојкашке асове попут Брђовића, браће Петковић, браће Ковачевић, Лисинца и многих других, на делу виде најбоље што светска одбојка у овом тренутку може да понуди и у мушкој и у женској конкуренцији.

– Наше репрезентативне селекције су се практично одомаћиле у Краљеву, а ми смо се до сада показали као одлични организатори и домаћини. Надам се да ће тако бити и на предстојећа два одбојкашка спектакла – наглашава др Предраг Терзић, градоначелник Краљева. –

Уложићемо доста средстава и у реконструкцију дотрајалог Атлетског стадиона како бисмо могли да конкуришемо и за организацију Балканског шампионата у атлетици наредне године. Очекујемо да ће ове манифестације допринети да Краљево учврсти своју позицију на спортској мапи Србије.


Нa клупској спортској сцени, с друге стране, стање у Краљеву је готово алармантно. Два најпопуларнија спортска колектива, Кошаркашки клуб Слога и Одбојкашки клуб Рибница, после вишедеценијског стажа у прволигашком друштву готово извесно ће се ове сезоне преселити у нижи ранг такмичења.

– Да та два клуба истовремено испадну из елите, то не памте ни најстарији љубитељи спорта из овог града. Финансијски и организациони проблеми су се одразили на резултате. Забрињавајуће је да не постоје прецизни планови да се нагомилани проблеми реше, па клупски спорт, осим пар изузетака, незадрживо клизи у понор – каже Александар Даишевић, спортски радник и новинар из Краљева.