фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Доделом захвалница заслужним организацијама, појединцима и донаторима као и пригодном свечаношћу, краљевачко „СОС Дечје село“ данас прославља свој – 13 рођендан.

Уточиште за децу без родитељског старања у краљевачком насељу Берановац, једно од 500 сличних у 135 држава света, основала је аустријска хуманитарна организација „СОС киндердорф интернационал“. У овом хуманом насељу, на два и по хектара саграђено је и потпуно опремљено 14 „породичних“ кућа од по 140 квадрата у којима, у исто толико хранитељских породица, као и у „Заједници младих“, под старатељством „сос мама и тета“ живи више од осамдесеторо деце и младих.

– Кроз наше Дечје село до сада је укупно прошло 135 деце. Многи од њих сада имају своје породице, постали су успешни, озбиљни људи, а можемо да се похвалимо и тиме да наша заједница већ има 13 унучића – каже Борка Лукић, директора „СОС Дечјег села“ у Краљеву. – Наше облик бриге је јединствен по томе што у једну породицу могу да се сместе више биоолошких браће и сестара, што је значајно за нормалан раст и развој малишана.

А, „СОС мамама и тетама“ у свакодневној бризи о штићеницима помаже стручни тим састављен од психолога, педагога, социјалног радника, правника, логопеда, наставника, тренера… Осим директорке, у „селу“ са својим породицама живе и сеоски мајстор и возач који обављају потребне поправке и организују превоз за „породице“ – до вртића, школе, или за велике куп


Овом приликом краљевачко „СОС Дечје село“ посетио је и градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

– Ово је велики дан, празник не само за запослене и штићенике СОС села, већ и за наш град који је једини град у Србији на чијој се територији налази ова врста хуманог насеља – нагласио је градоначелник Терзић – На локалној самоуправи је да „СОС селу“ помогне када год је то потребно, како би ова установа наставила да функционише без проблема у својој хуманој мисији.