ВАЛЦЕР ПО КИШИ

По јакој киши и истовремено са вршњацима из 60 европских градова из шест држава, 1.152 матураната из девет краљевачких средњих школа, сврстаних у 288 „четворки“ и данас је, 12. пут заредом, на Тргу српских ратника у центру Краљева плесало свој матуски кадрил – популарни валцер „четворки“ по тактовима музике Јохана Штрауса.

На крају јучерашњег матурског плеса изведеног у четири слике, краљевачки матуранти заиграли су најпре „Плес јоргована“ као најаву данашње традиционалне манифестације „Дани јоргована“, затим и неизбежни “моравац”, а потом ђускање на Тргу наставили уз хитове забавне музике.

Уз европске и краљевачке, за обарање Гинисовог рекорда у симултаном плесу јуче су плесали и матуранти из још 17 српских градова и општина – Ниша, Новог Сада, Панчева, Зрењанина, Трстеника, Беле Цркве, Чоке, Нове Вароши, Малог Зворника, Горњег Милановца, Пожеге, Параћина, Прибоја, Чајетине и Ћуприје.

А, да ли је рекорд и оборен, знаће се убрзо и прецизно, када се саберу подаци о учесницима из свих градова. Оно што је сигурно, краљевачки матуранти су положили испит хуманости пошто су се куповином импровизованих круна, по симболичној цени од по 100 динара, прикључили хуманитарној акцији за помоћ свом суграђанину Дранилу Јованову (37), некадашњој великој нади српске кошарке, који је после тешког саобраћајног удеса већ 18 година прикован за инвалидска колица.