фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Тренутно је 133 медицинских радника Опште болнице „Студеница“ ван строја, што због болести ковид-19, што због изолације услед контаката. У таквој ситуацији скупљамо особље да ради и у ковид болници, сада на два одељења, као и за рад на интензивној нези. Велики је притисак на ковид амбуланту, па ће ове седмице у обе смене радити по четири екипе са четири лекара. Више од тога стварно нисмо у могућности.

Ово је изјавио др Милан Парезановић, начелник Инфективног одељења Опште болнице „Студеница“ и помоћник директора болнице за интернистички сектор.

– Имамо осам респиратора опредељених за ковид болницу, а тренутно су четири заузета. Ако затреба, имамо додатних респиратора на интензивној нези, као и транспортних који такође могу да се користе. Није, међутим, проблем у респираторима, већ у кадру који тешко организујемо јер имамо испаде и лекара, и анестезиолога и анестетичара, а морамо да их распоредимо на два места – додао је др Парезановић.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Према његовим речима, тренутно се у овој установи на лечењу налази 68 ковид пацијената, од којих је осморо на интензивној нези – четворо на респиратору, а четворо на неинвазивној вентилацији. Сви болесници су са тешком клиничком сликом

– у случају потребе постоје капацитети за проширење, али се надамо да до тога неће доћи. Забрињава нас отварање ковид болнице у „Меркуру“ у Врњачкој Бањи и најава да ће се отворити у „Агенсу“ у Матарушкој Бањи – нагласио је др Парезановић. – Те две установе немају искуство са ковид болесницима, тако да ћемо им ми бити прва потпора. За сада немам информацију да ли ћемо наше запослене упућивати у „Меркур“ и „Агенс“, ни ко ће тамо радити од доктора.


– Ванредна ситуација би нам помогла јер би затварањем свих амбуланти добили додатно особље. А, и становништво би се у већој мери придржавало епидемиолошких мера на које стално апелујемо. Али, без обзира колико ми причали људи носите маску, правите дистанцу, избегавајте окупљања, чињеница је да се мере не поштују. Зато и имамо нове таласе и нове ударе короне.