deca#internet#zabava#opasnost

МЛАДИ И ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ (5)

Интернет нуди неограничене могућности информисања, едукације, забаве и комуникације, али је истовремено и извор непримерених и нежељених садржаја, што га практично чини и опасаним местом за децу и младе који имају недовољно, а у највећем броју случајева и никаквог знања о његовом сигурном коришћењу.

Интернет стручњаци и психолози наглашавају да је укљученост родитеља у дететове активности коришћења интернета, друштвених мрежа и апликација најбољи начин заштите. Деца и млади на интернету најчешће користе друштвене мреже и мобилне апликације за комуникацију са пријатељима, играње „онлајн“ игрица, слушање музике, док их најмање користе за учење.

deca#internet#zabava#opasnost

– Више од 50 одсто младих у Србији, узраста од 8 до 17 година, има више од 300 пријатеља на „Фејсбуку“ којима је омогућен приступ јавним поставкама. Од 100 испитаника у анонимној анкети више од 80 одсто приступа интернету мобилним уређајима – наводи се у резултатима анонимног истраживања.

Родитељи углавном немају увид колико њихово дете дневно проведе на интернету користећи друштвене мреже и апликације за комуникацију, а подаци на националном нивоу говоре да млади током радног дана на „мрежи“ проведу од 4 до 5, а викендом и по сат више.

– Приступ интернету им је омогућен чак и када су у школи, јер готово сви средњошколци имају мобилни апарат преко којег, бежичном мрежом или приступом мобилним подацима, у сваком тренутку могу да се „конектују“. Истина, то не раде на чаовима, али већ и на петоминутном малом одмору проверавају шта има ново на „Фејсбуку“ или „Инстаграму“ – каже један професор у врњачкој Угоститељско-туристичкој школи.

Дакле, великој већини младих интернет је константно доступан, а често нико не контролише колико и у које сврхе га користе.

– Док је интернет и друштвене мреже користила искључиво преко кућног рачунара, а налог отворила на моју интернет адресу, имао сам увид у то са ким се моја ћерка дописује, ко јој је пријатељ, ко јој „лајкује“ фотографије и слично. Када су, међутим,  „смартфонови“ постали приступачни и распрострањени, тај начин контроле је готово немогућ. Једино да деци одузмемо мобилне апарате и „таблете“, а то би највероватније имало контраефекат – каже отац једне врњачке средњошколке.

Истраживања су показала да у Србији деветогодишњаци већ имају приступ или профил на бар једној друштвеној мрежи. Стручњаци се слажу у оцени да млади морају имати што више информација о предностима, али и о недостацима и опасностима које интернет представља, као и да је неопходно подстицати родитеље и наставнике на додатну едукацију о актуелним трендовима на интернету. На тај начин деци би могли пружити адекватну заштиту од могућих штетних и непримерених садржаја.

grb#opstine#vrnjacka#banja
Пројекат „Млади и друштвене мреже“ суфинансиран средствима општинe Врњачка Бања
infoKVpress-logo
Реализацију пројекта „Млади и друштвене мреже“ извршава infoKVpress
Ставови који су изнети у овом тексту искључива су одговорност infoKVpre-a и ни на који начин не представљају ставове и мишљења  општине Врњачка Бања