deca#internet#zabava#opasnost

МЛАДИ И ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ – АНКЕТА СА СРЕДЊОШКОЛЦИМА (3)

Настављајући разговор са врњачким средњошколцима, међу којима су од Друштвених мрежа убедљиво најпопуларнији „Инстаграм“ и „Фејсбук“, намеће се закључак да ови младићи и девојке обазриво своје податке објављују у такозваном „дигиталном свету“, свесни свих могућих опасности од потенцијалних злоупотреба и повреде нечије приватности.

– Користим све друштвене мреже. Најпре „Инстаграм“ и то готово од момента када је настао, док сам профил на „Фејсбуку“ уз дозволу родитеља отворио нешто касније. Не обраћам пажњу на „лајкове“ постова које објављујем, а пратим особе које познајем, као и неке познате личности. Осим тога, интерсеују ме и странице едукативног садржаја, нарочито оне историјског карактера – каже шеснаестогодишњи Богдан Цвејић.

Његов вршњак и друг из разреда Угоститељско-туристичке школе у Врњачкој Бањи, Радуле Божовић, каже да на друштвеним мрежама највише прати спортске странице.

deca#internet#zabava#opasnost

– Када сам отворио профил на „Инстаграму“ друге друштвене мреже ретко користим. Међу мојим пријатељима су само познаници и родбина, а фотографије заиста ретко објављујем. Пратим и волим спорт, па ме зато највише и занимају спортске странице и личности.

Нико од наших младих саговорника, како готво сви истичу, бар за сада, није имао никакве проблеме на „онлајн“ Друштвеним мрежама.

– „Фејсбук“ користим четири-пет година, а налог на „Инстаграму“ орворио сам пре две године. Никада нисам имао нека непријатна искуства, а за пријатеље имам само људе које познајем. Друштвене мреже ми служе искључиво за комуникацију са друштвом – каже шеснаестогодишњи Александар Митровић.

– Као и моји другари и ја сам свој профил на „Фејсбуку“ отворио пре отприлике пет година. Активан сам на друштвеним мрежама и никада нисам имао непријатно искуство. Ти такозвани „лајкови“ и пратиоци ми нису толико битни јер ми све то служи најпре за комуникацију и забаву. Избегавам све врсте непримерених садржаја – додаје Вукашин Стефановић (16).

– „Фејсбук“ слабије користиm, а „Инстаграм“ много чешће. Пратим људе које познајем и странице у мојој сфери интересовања. За пријатеље не прихватам оне које лично не познајем – наглашава петнаестогодишњи Лазар. – Нисам чуо да је неко од мојих пријатеља или познаника имао било какве проблеме на друштвеним мрежама, а и солидно сам упознат са заштитом приватности и личних података.

                               
grb#opstine#vrnjacka#banja
Пројекат „Млади и друштвене мреже“ суфинансиран средствима општинe Врњачка Бања

 

infoKVpress-logo
Реализацију пројекта „Млади и друштвене мреже“ извршава infoKVpress

 

Ставови који су изнети у овом тексту искључива су одговорност infoKVpre-a и ни на који начин не представљају ставове и мишљења  општине Врњачка Бања