РАДОВАН БЕЛИ МАРКОВИЋ - фото: инфоКВпрес
РАДОВАН БЕЛИ МАРКОВИЋ – фото: инфоКВпрес

У оквиру књижевног серијала „Књига у центру“ културни центар „Рибница“ у свечаној сали Градске управе приредио је „Вече с писцем Радованом Белим Марковићем“, посвећено стваралаштву једног од најзначајнијих савремених српских прозних писаца.

Радован Бели Марковић, последња ружа Колубаре, како га од миља називају поштоваоци његовог књижевног дела, објавио је на десетине романа, збирки приповедака и прича, с посебним нагласком на теме из свог завичаја – „Лајковачка пруга“, „Лимунација у Ћелијама“, „Последња ружа Колубаре“, „Кнез Мишкин у Белом Ваљеву“, „Оркестар на педале“, „Девет белих облака“, „Кавалери Старог премера“, „Живчана јапија“, Сетембрини у Колубари“…

Обраћајући се, истина малобројној публици, Марковић је овом приликом истакао да је поред Београда и Новог Сада, Краљево сигурно један од најважнијих центара културе у Србији.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– То се види по томе колико је живих дејствених стваралаца у овом граду или пореклом из овог града, по свим осталим културним садржајима, по најживљој некомерцијалној издавачкој делатности – рекао је Марковић. – Стојни Београд је српска престоница у којој се сва сијања земље Србије сажижу, без тога нема ничега, ни књижества ни културе, али нема ни без Србије која је окупљена око Краљева, Ваљева и других градова.

Одговарајући на питања публике, Марковић је говорио о свом школовању, о љубави према књизи, те да је, док је још био у нижим разредима основне школе, сваке вечери читао наглас својим укућанима и суседима. Осврнувши се на почетак свог стваралаштва, као најбољег учитеља Марковић је навео Стевана Сремца, а потом  посетиоцима прочитао неколико прича из своје књиге „Мале приче“.

Радован Бели Марковић рођен је 1947. године у селу Ћелије. Радио је као новинар ваљевског листа „Напред“ и као управник лајковачке библиотеке. За своја дела награђиван је најугледнијим књижевним наградама у Србији. Члан је Српског књижевног друштва, Српског ПЕН-а, и стални је сарадник Матице Српске.