Клизиште у селу Засад - фото: инфоКВпресс
Клизиште у селу Засад – фото: инфоКВпресс

Велике количине падавина прошлог месеца, изливање бујичних потока и нерегулисаних, планинских речица проузроковале су и појаву неколико десетина мањих, али и неколико великих клизишта у краљевачком крају.

У атару села Засад повише средњовековног манастира Студенице, ерозија земљишта покренула је ново клизиште које је буквално расцепило цело брдо и том приликом, по речима мештана, однело шест поља укупне површине око четири хектара.

– Клизиште се појавило изнад оближњег викенд насеља. Куће бар засад нису угрожене и очекујемо да се у сарадњи са надлежним службама обави санација терена јер су се временске прилике стабилизовале. Измештени су електроводови како би се оближње насеље несметано снабдевало електричном енергијом – каже Драган Јевремовић, повереник цивилне заштите Месне заједнице Студеница.

Регионални пут Ушће - Ивањица - фото: инфоКВпресс
Регионални пут Ушће – Ивањица – фото: инфоКВпресс

Недалеко од овог села, на регионалном путу Ушће-Ивањица, ерозија земљишта такође је активирала неколико клизишта претећи да се велика количина земље и камења обруши на ову саобраћајницу. Од путара предузећа „Нови Пазар пут“ у чијој је надлежности одржавање ове деонице сазнајемо да су клизишта обележена, као и да је у припреми њихова санација. А, готово иста ситуација је и на путу од Краљева према оближој планини Гоч.

Ерозија земљишта на Гочу - фото: инфоКВпресс
Ерозија земљишта на Гочу – фото: инфоКВпресс

– Приоритет је да се обаве санационе мере на инфраструктури. Тамо где стручњаци процене да је то неопходно урадиће се пројекти за дугорочно решење – наглашава Здравко Максимовић, начелник краљевачког Одељења за послове одбране и ванредне ситуације.