ПРОЈЕКАТ: КАКО, КУДА, КОМЕ (2) – СУФИНАНСИРАН СРЕДСТВИМА ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА

ЗДРАВСТВЕНИ ПРОБЛЕМИ КОД ДЕЦЕ КОЈА ПОСТАЈУ ЗАВИСНИЦИ ИНТЕРНЕТА МОГУ ИМАТА ДУГОРОЧНЕ ПРОБЛЕМЕ.

internet-i-deca-zavisnost

Док већина тинејџера ужива у коришћењу интернета, за неке, то коришћење може да се претвори у зависност. Коришћење интернета може измаћи контроли и претворити се у озбиљан проблем.

Док неки адолесценти могу постати зависници од видео игара, другима се исто може десити са друштвеним мрежама и другим онлајн активностима.

Зависност од интернета још увек није дијагноза у тој мери као што је то случај код зависности од дроге. Иако се разматрало да се зависност од интернета наведе као дијагноза озбиљније зависности, то се није десило, међутим то не значи да не постоји проблем. Тинејџери данас имају приступ таблетима, лаптоповима и паметним телефонима више него икада, што значи да постоји велики потенцијал за даље развијање ове зависности.

internet-i-deca-zavisnost

Млади људи који имају неку врсту проблема са менталним здрављем или поремећајем понашања, такође спадају у ризичније групе за ову врсту зависности. Деца која падају у депресију или имају паничне, анксиозне нападе, привремено осећају олакшање од симптома коришћењем телефона, лаптопова и слично. Коришћењем ове врсте електронских уређаја уз интернет зависност, може се покренути ослобађање ендорфина код тинејџера. То је слично стање оном у које улазе зависници од дроге и коцке.

Понекад тинејџери покушају да замене прави друштвени живот за онлајн друштвени живот. Током комуникације са људима на интернету, могу се смањити осећаји несигурности и усамљености код ризичних група. Цео тај процес на жалост води у још дубљу изолацију, након чега се тинејџери зависни од интернета почињу највише фокусирати на своје онлајн односе.

нтернет зависност је много више од честог проверавања налога на друштвеним мрежама. Ова врста зависности укључује толико јаку жељу тинејџера да буде “онлајн”, да му то омета свакодневни живот. Све ово, даље води у друштвене и академске проблеме јер онлајн понашање тинејџера почиње да га спречава у обављању дневних обавеза.

internet-deca-zavisnost

Постоји неколико симптома који могу сигнализирати да ваше дете има проблема са интернет зависношћу – Велики број сати проведен на интернету и константан разговор о утисцима након тога, одбијање учешћа у друштвеним активностима како би провели више времена “онлајн”, изливи беса, анксиозност, или фрустрације услед забране коришћења интернета.

Уколико сумњате да је ваше дете интернет зависник, важно је да попричате с њим о томе. Изразите своју бригу и разлоге зашто то није здраво. У случају да дете заиста има проблема са зависношћу оно ће наставити са коришћењем интернета без обзира на ваша упозорења и дисциплинске акције. Важно је у овом случају затражити професионалну помоћ уколико симптоми не престану након ваших упозорења.

Постоји пуно начина за третман овакве зависности. Попричајте са лекаром вашег детета и размотрите са њим опције и начине на које би се дете лечило. Постоји неколико различитих врста ефектне терапије у оваквим ситуацијама на које се можете ослонити.

 grb#opstine#vrnjacka#banja
Пројекат „КАКО, КОМЕ, КУДА“ суфинансиран средствима општинe Врњачка Бања

 

infoKVpress-logo
Реализацију пројекта „КАКО, КОМЕ, КУДА“ извршава infoKVpress

 

Ставови који су изнети у овом тексту искључива су одговорност infoKVpress-a, и ни на који начин не представљају ставове и мишљења општине Врњачка Бања