ПРОЈЕКАТ: РЕАЛАН ЖИВОТ ИЛИ ЗАБЛУДА (4) – СУФИНАНСИРАН СРЕДСТВИМА ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА

интернет#забава#или#ризик

У последње време, веома актуелна тема јесте интернет зависност која је све учесталија и јавља се у све ранијем узрасту. Када се код детета развије неки од облика зависности од интернета и када поставимо питање како је до тога дошло, на самом почетку можемо донети закључак да смо ми као одрасле особе, тј. родитељи најзначајнији фактор у настанку и развоју овог облика зависности – каже Светлана Станић, дефектолог у Центру за социјални рад.

Родитељи деце млађег узраста најчешће наводе да деца имају проблем са спавањем или говорне сметње, као што је касно проговарање или учење страног језика пре матерњег.

Код родитеља деце старијег узраста и тинејџера најчешће се јавља проблем неправилног држања тела, оштећење вида или слуха, лошији школски успех, повлачење у себе и агресивне реакције када дође до покушаја укидања интернет садржаја.

Суштина је да се симптоми не могу класификовати јер њихова појава зависи од старосног доба као и од тога која је врста интернет зависности у питању – истиче Светлана Станић.

– Ми смо огледало својој деци и она у највећем броју случајева опонашају оно што виде у свом окружењу. Често правимо грешку дајући деци приступ средствима савремене технологије док обављамо свакодневне кућне обавезе, док смо у куповини, ресторану или једноставно одмарамо.
Код деце која од најранијег узраста имају приступ интернет садржајима често долази до проблема у психо-социјалном и социо-емоционалном функционисању а поред тога јављају се и различите здравствене тегобе. Све ово чини увод у зависност и дубљу проблематику која са годинама постаје све израженија.

интернет#забава#или#ризик

Уколико у току дана постоји потреба за коришћењем интернет садржаја, радите то заједно. Међутим, не можемо рећи да је интернет у потпуности штетан. Тамо итекако можемо пронаћи прегрст интересантног и поучног садржаја, али је веома битно на који начин дете користи интернет и колико времена у току дана проводи онлине.

Наведите дете да се одвоји од компјутера. Изађите у шетњу, упишите га у школицу спорта, идите у биоскоп или позориште, на концерт, креативне радионице.
Пронађите нешто што ће му одвући пажњу на дужи временски период. Ограничите где и када ваше дете може користити интернет. Од велике вазности је да се и родитељи придржавају тога. Користите апликације које ограничавају дететову употребу мобилног телефона. Разговарајте са дететом о проблемима и потражите помоћ ако сматрате да сте урадили све што је у вашој моћи.
Послужите се наградом и казном – за свако некоришћење или непровођење времена за компјутером наградите дете. За свако кршење договора пронађите адекватну казну. Немојте нагло ускраћивати интернет већ га ограничавајте временски, постепено, а потом све више и више.

Код блажих облика интернет зависности препоручује се умереност у коришћењу уз обавезан надзор одрасле особе – истиче наша саговорница.

Код корисника са озбиљнијим проблемом код којих постоји и психијатријско-психолошки коморбидитет препоручује се разумевање основног проблема који стоји иза проблема зависности, помоћ породице, супортивни приступ и ако је неопходно – укључити стручну помоћ.
Код најтежих облика препоручују се мање дозе антидепресива. Такође се предлаже рад на успостављању функционалних односа путем индивидуалне, породичне и групне терапије.Интернет може променити социјалне, интелектуалне, емоционалне, културолошке, економске и остале аспекте нашег живота и у позитивном смислу.

 
grb#opstine#vrnjacka#banja 
       Пројекат „Реалан живот или заблуда“ суфинансиран средствима општинe Врњачка Бања
infoKVpress-logo
Реализацију пројекта „Реалан живот или заблуда“ извршава infoKVpress
Ставови који су изнети у овом тексту искључива су одговорност infoKVpress-a, и ни на који начин не представљају ставове и мишљења општине Врњачка Бања