поплавни#талас

Бујице јењавају, водостај опада, а реке се полако повлаче у своја корита остављајући за собом велику штету понајвише на саобраћајној инфраструктури и пољопривредним објектима.

У веома разуђеном краљевачком крају бујичне поплаве причиниле су штету на готово целој територији, од Мланче у студеничком крају, до села на обронцима Гледићких планина.

фото: инфоКВпрес

Набујала Гледићка река је на неколико локација буквално пресекла саобраћајну комуникацију на локалним путевима и мостовима у истоименом селу и оближњој Годачици.

– Ова река која током лета подсећа на поток, толико је набујала да је променила свој ток, однела део пута према мосту и тако мештанима са десне обале пресекла комуникацију са центром села и главним путем. Сада су приморани да иду около неколико километара – причају мештани Годачице које смо затекли на мосту преко Гледићке реке.

поплавни#талас

Слична слика је и у селима дуж Ибарске клисуре, где су бујице оштетиле путеве, локалне и прилазне мостове.

– Иако је још рано да о томе говоримо, штета извесно није мала, а прецизне податке имаћемо кад стручне комисије заврше свој део посла. Тамо где смо могли, реаговали смо брзо и ефикасно, упућујемо механизацију на све локације где штета на саобраћајној инфраструктури може да се на овај начин санира како људи не би остали одсечени од света – каже градоначелник Предраг Терзић, командант градског Штаба за ванредне ситуације.

поплавни#талас

Ибар се у Матарушкој Бањи вратио у корито, у центру Краљева још су под водом градска плажа, шеталиште и оближњи спортски терени. У приградском насељу Грдица поставаљени су џакови како би се спречило изливање Западне Мораве која је поплавила десетине хектара ораница у свом приобаљу, као и неколико објеката на обали у Шумарицама, на ушћу Ибра у ову реку.

фото: инфоКВпрес