фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

На иницијативу Удружења ратних војних инвалида у Краљеву је ових дана започета израда мурала посвећеног херојима са Кошара, трагично настрадалим српским борцима са територије Краљева и целе Србије у ратним сукобима код поменуте карауле на Проклетијама, који су својом жртвом успели да, пре 21 годину, спрече најезду ОВК терориста потпомиогнутих НАТО алијансом.

Мурал посвећен бесмртним херојима – Срђану Кошанину, Милосаву Јошовићу и Неџаду Билаловићу, као и свим њиховим настрадалим и преживелим саборцима, дугачак готово 25 метара, биће изарђен на спољном зиду реконструисаног Атлетског стадиона крај Ибра.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Ово место нам се учинило некако најбоље, видеће се са друге стране Ибра на уласку у град, недалеко је од спортских терена, дечјег игралишта и градске плаже – каже Војислав Вукашиновић, председник Удружења ратних и војних инвалида, и сам учесник жестоких ратних окршаја код карауле Кошаре 1999. године.

Аутор мурала, краљевачки уметник Миодраг Којић, каже да је поносан што ће његово дело представљати знак сећања на бесмртне хероје. Посао би требало да буде завршен за највише десетак дана, а из Удружења ратних војних инвалида најављују своје нове активности,

– Желимо да покажемо да не заборављамо своје хероје, да их овај народ вечно памти – наглашава Вукашиновић. – После овог мурала у плану нам је да у Матарушкој Бањи поставимо спомен чесму посвећену мештанину Слободану Стојковићу, првом српском војнику, тада у саставу ЈНА, који је погинуо у сукобима у Словенији почетком деведесетих година прошлог века.