Школска зграда на ратарском имању
Школска зграда на ратарском имању

Поводом значајног и великог јубилеја, 135. година постојања Пољопривредне школе „Др Ђорђе Радић“ у Краљеву, у галерији овдашњег Народног музеја јуче је одржан пригодан програм „Траје дело великана до данашњег дана“, посвећен управо др Ђорђу Радићу, првом српском доктору пољопривредних наука, оснивачу и првом управнику ове угледне и једне од најстаријих образовних установа ове врсте у Србији.

Мирјана Савић
Мирјана Савић

– Др Радић је био велики добротвор, отварао је школе, просвећивао пољопривреднике, објављивао стручну литературу. Након доктората окренуо се модернизацији пољопривредно заосталих села, чему је касније посветио читав свој живот. Својим радом утицао је на наставнике пољопривредних и других школа, а многа његова дела доживела су поновљена и допуњена издања – каже Мирјана Савић, историчар-виши кустос Народног музеја. – Био је градоначелник Краљева током Првог светског рата, добитник 12 ордена српских и страних владара, као и бројних признања од научних установа, био је редован члан Српског ученог друштва и почасни члан Краљевско-српске академије наука.

Краљевачка Пољопривредна школа која с поносом носи име свог првог управитеља, основана је 1882. године указом тадашњег српског краља Милана Првог Обреновића, најпре као стручна и нижеразредна, да би временом постала четвороразредна. Од тада до данас, изузев прекида због балканских ратова, а потом и у време Првог и Другог светског рата, више није прекидала свој рад.

Гости на свечаности
Гости на свечаности

– Велика је част и радити у једној оваквој васпитно-образовној установи, а камоли бити на њеном челу што радну обавезу чини још већом. Јер, ваља очувати велико наслеђе, а опет наставити у духу новог времена – истиче директорка школе Светлана Младеновић.

А, за минулих 135 година из ове школе изашло је више од 120 генерација матураната, или – неколико хиљада стручњака свих пољопривредних смерова, од којих су многи досегли и највише врхове ове струке и науке, док су се неки доказали и у многим другим областима живота, рада и стваралаштва.


Током својих 135 година постојња, краљевачка Пољопривредна школа коју данас похађа више од 800 ђака, заслужила је и добила бројна признања и награде о којих је, свакако, највећа и најзначајнија “Свтосавска награда”, мада се школа поноси и Октобарском наградом Краљева и другим бројним, не мање значајним признањима.