sedamdeset#godina#kraljevackog#pozorista

У галерији Народног музеја у Краљеву отворена је изложба под називом „Испод подигнуте завесе – 70 година уметничког рада Краљевачког позоришта“, уприличена поводом обележавања седам деценија постојања и рада ове угледне културне установе, стецишта позоришних догађања, изворишта глумачких талената и стожера културних дешавања у граду на Ибру. 

На овој изложби чији је аутор виши кустос Мирјана Савић, музејски саветник Народног музеја у Краљеву, представљени су резултати вишегодишњег истраживања позоришне прошлости краљевачког градског театра. Публика је била у прилици да погледа веома занимљиве артефакте –  мноштво позоришних фотографија, плаката, реквизита, награда, костима и делова сценографије који су били у мраку позоришног архива и сценског депоа, а сада су угледали светлост „музејске“ сцене.

sedamdeset#godina#kraljevackog#pozorista

– Много волонтера је радило на обради 3.200 докумената да бисмо дошли до материјала који је изложен. Ово је за нас велика част да будемо део богате поставке која ће у музеју бити изложена до краја фебруара. Ауторка изложбе Мирјана Савић је посвећени хроничар позоришне прошлости нашег града и дугујемо јој велику захвалност за огроман труд и рад у припреми ове изложбе – каже Миодраг Динуловић, директор Краљевачког позоришта.

Каљевачко позориште основано је 1949. године, декретом тадашњих власти, али је 1956. декретом и ликвидирано. Настављајући континуитет, на даске које живот значе тада су крочили аматери, и то све до 2001. године када је овом позоришту, одлуком одборника локалног парламента поново враћен – професионални статус.

На отварању изложбе, осим ауторке и директора Народног музеја, публици се обратио Миле Цвијовић Нецо, најстарији активни глумац на краљевачкој позоришној сцени, док је у музичком делу пригодног програма наступио Градски хор „Црвчанин“.


На сцени Краљевачког позоришта играли су и легендарни Раша Плаовић, Дара Чаленић, Живојин Жика Миленковић, Иван Бекјарев и други професионалци, прослављени „аматери“ Сретен Степић, Миломир Недељковић, Биљана Костантиновић, Верољуб Андријанић… Са краљевачких театарских дасака одскочили су и Марко Николић, Небојша Дугалић, Александар Срећковић и Јелена Илић, гостовала су и водећа српска професионална позоришта и истакнути драмски уметници – Тања Бошковић, Јелисавета Сека Саблић, Радослав Миленковић, Зијах Соколовић, Бранислав Трифуновић, Нина Јанковић, Љубомир Бандовић, Милош Самолов…