ПОСТАВКА о пчеларству у Народном музеју
ПОСТАВКА о пчеларству у Народном музеју

Поводом обележавања Дана града Краљева, у овдашњем Народном музеју отворена је несвакидашња изложба о историји пчеларства у краљевачком крају под називом „Хвала пчелама“, чији је аутор Мирјана Савић, историчар -виши кустос.

У оквиру ове изложбе приказани су радови по месецима у пчелињацима, медоносне биљке, представљене су болести пчела, описани су пчелињи производи и њихова примена, а уз осврт на утицај пчеларства на стваралаштво вајара, сликара, књижевника и песника, посебан акценат стављен је и на четири стуба развоја пчеларства у краљевачком крају – Манастир Жичу, Пољопривреду школу, Друштво пчелара и Ветеринарски специјалистички институт, од којих је сваки у одређеној епохи превазилазио регионални значај.

– Историјски извори указују да је производња меда и воска била део свакодневице српског сељака још у средњем веку. Ова изложба илуструје развој пчеларства у насељима у којима је постојала пчеларска производња, најзначајним пчеларима у различитим епохама, о преласку са стублина и вршкара на кошнице са покретним саћем, као и о удруживању и образовању пчелара и технолошким новинама које се уводе крајем 19. и током 20. века – каже Мирјана Савић.

Изложба ће у краљевачком Народном музеју бити отворена до 15. новембра, а улаз је бесплатан.