фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Због кише која непрекидно пада готово 24 сата, као и наглог топљења снега на оближњим планинама услед високих температура протеклог викенда, набујале су све реке, речице и потоци у краљевачком крају.

Водостај Западне Мораве је значајно порастао, али још није достигао ниво редовне одбране од поплава. У својој најнижој тачки дуж водотока, ова река поплавила је локални пут између краљевачког насеља Грдица и села Опланићи, као и неколико десетина хектара пољопривредног земљишта у овом делу свог приобаља. По речима мештана оближњих насеља, домаћинства, бар засад, нису угрожена, а колика је штета на ораницама биће утврђено када се вода повуче.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

– Према мерној тачки код Милочајског моста, Западна Морава је од данас у подне у стагнацији. Уколико нас заобиђу обилније падавине очекујемо да ће се постепено вратити у своје корито. Ситуација је стабилна и под контролом – каже Здравко Максимовић, начелник Одељењa за послове одбране и ванредне ситуације и инжењерско-геолошке и сеизмолошке послове у Краљеву.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Порастао је и водостај Ибра који протиче кроз центар града, али бунари градског водовода у Жичком и Конаревском пољу на самој обали нису у опасности.