ИЛУСТРАЦИЈА
ИЛУСТРАЦИЈА

Бити на интернету неколико сати дневно, када се изузме обављење посла или учење, психолози и психијатри сматрају да представља ризик за такозвану онлајн зависност. У Краљеву већина тинејџера не сматра да има такав проблем, али ни одрасли нису у позицији да одреде меру у сурфовању глобалном мрежом.

Начин живота, неодвојив од достигнућа информационих технологија, тешко дозвољава да се одреди када употреба интернета или уређаја којима се приступа глобалној мрежи није више у прихватљивим границама.

 

Што није објављено на друштвеним мрежама није се ни догодило, психолози кажу да већина младих заступа такав став, па одатле пристиче да сваког дана има све више зависника на интернету.

Оно што млади очекују на друштвеним мрежама осликава се у њиховим честим остављеним коментарима.

„У суштини сам јако добар део дана онлајн користио, некористио телефон, увек сам ту, ако се нешто деси да одма` видим шта се дешава.“

„Не виде они себе са стране да они могу да буду у стању да буду десет сати на рачунару суботом и недељом, да буду пет сати сваког дана.“

„Све што радим на интернету моји родитељи су упућени у то.“

„Стално ми је телефон у рукама и не испуштам га из руку никад.“

ИЛУСТРАЦИЈА
ИЛУСТРАЦИЈА

Социјалне мреже, видео-игре, онлајн коцкарнице, као и претерано трагање за информацијама стручњаци тврде да воде у зависност дефинисану у психијатрији као кибернетски поремећај.

Ствара се још један велики проблем, имамо и предшколце који су постали зависни од мобилних телефона. Треба да се пође од родитеља, да се прво они едукују у ком правцу шта да ураде, наставници, професори, родитељи…. Јер и родитељи се некада спусте на ниво своје деце, па је и код њих је често приметна завист од друштвених мрежа.

Брига о здрављу младих је једно, а несуочавање одраслих са проблемом зависности од интернета проблем је за себе, указују психијатри. У Краљеву нису познате размере проблема, па се стручњаци слажу да смо тек на почетку његовог сагледавња.