dsc_6176

Друштвено – економска инклузија Рома и најсиромашнијег сеоског становништва кроз процес рециклаже

У згради градске управе Краљево, одржан је први у низу округли сто под називом „Неформални сакупљачи секундарних сировина – локалне иницијативе и изазови као полазна тачка у дефинисању модела за увођењe сакупљача у легалне токове“. Мотив округлог стола је покретање дијалога са релевантним институцијама и установама на локалу на тему неформалних сакупљача и легализације њиховог рада.

dsc_4133

Почетком наредне године иста тема ће се обрађивати на округлим столовима у осталим градовима у којима се спроводе пројекти које финансира ЕУ у оквиру програма „Иницијативе активне инклузије Рома“, а који се такође баве економским укључивањем неформалних сакупљача у систем управљања отпадом. Како би се дефинисао применљив модел за увођење сакупљача у легалне токове, неопходно је узети у обзир ситуацију на терену и актуелне иницијативе, посебно у сектору управаљања отпадом. С обзиром да у Србији има око 30.000 сакупљача који су углавном примаоци социјалне помоћи и делатност сакупљања обављају нелегално, на округлом столу је закључено да је неопходно радити на системском решавању проблематике ове циљне групе. Системско решавање подразумева формирање регистра сакупљача и дефинисање номенклатуре као полазних тачака у решавању овог проблема. dsc_0994 Потребно је радити на усклађивању појединих закона и афирмативних мера за самозапошљавање Рома, као и на успостављању система управљања отпадом који ће препознати неформални сектор као важан ресурс. „Сматрамо да је у интересу државе да ради на решавању питања неформалних сакупљача.“ „Удружење Треехоусе из Крушевца од 2012. године води базу података неформалних сакупљача из Крушевца, што ће нам бити одлична полазна тачка у класификацији сакупљача и изради регистра у Крушевцу, јер приходи сакупљача на месечном нивоу варирају од 10.000 динара до 70.000 динара. Модел увођења сакупљача у легалне токове мора да узме овај индикатор у обзир, посебно када је у питању новчана социјална помоћ.

dsc_9869

Из тог разлога, на данашњем округлом столу активно учешће су узели Директори НСЗ и ЦСР из филијала Крушевац и Краљево, представници служби локалних самоуправа и Јавних комуналних предузећа ова два града, наше колеге из Данског савета за избеглице и локалне организације из Краљева које се баве питањима Рома.“ – истакла је менаџерка пројекта „Оснажити“, Ивана Стевановић Хемпфлинг.

Друштвено – економска инклузија Рома и најсиромашнијег сеоског становништва кроз процес рециклаже Пројекат је финансиран средствима Европске уније а спроводе га ЈКП Крушевац, ГУ Крушевац и УГ Treehouse Пројекат Оснажити! је финансиран од стране Европске Уније,  а спроводе га Јавно комунално предузеће Крушевац као носилац пројекта и Град Крушевац и ОЦД Treehouse као партнери, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као главног корисника пројекта. Ова активност је део пројекта “Подршка Европске уније инклузивном друштву”, коју ЕУ финасира са 5.4 милиона евра, а који спроводи Делегација Европске уније у Републици Србији у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

(архивске фотографије)