фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Сви пунолетни грађани Краљева од сутра ће моћи да се вакцинишу кинеском „синофарм“ вакцином без претходног заказивања преко е управе. Вакцинација ће се спроводити на вакциналним пунктовима у новој хали спортова, а од среде и у укупно 20 сеоских амбуланти. Пацијенти из великих приградских амбуланти такође ће се вакцинисати у хали спортова. У Рашки округ стиже око 6.000 доза кинеске вакцине, од којих ће Краљеву припасти 4.400.

Ово је изјавила др Мирјана Крчевинац, директорка Дома здравља Краљево. Према њеним речима, у граду је до сада укупно вакцинисано 42.492 грађана, од којих је прву дозу примило 24.439, а обе дозе 18.053 Краљевчана.

Др Мирјана КРЧЕВИНАЦ - фото: инфоКВпрес
Др Мирјана КРЧЕВИНАЦ – фото: инфоКВпрес

– То је веома задовољавајући број, али се надамо да ће наш труд, и труд Владе Србије и ресорног Министаства, довести до још масовније имунизације. Истовремено обављамо вакцинацију и осталим вакцинама, али се имунизација „фајзером“, „спутњиком“ и „астра зенеком“ ради искључиво заказивањем преко е-управе – нагласила је др Крчевинац.

Из Дома здравља поручују да је веома важно да се у што већем броју вакцинише и млађа популација радно активног становништва јер су то људи који имају доста социјалних контаката.

– Организована је вакцинација запослених из највећих краљевачких предузећа и установа, а позивамо и остале привредне субјекте да се пријаве – каже др Соња Челебић, начелница Опште медицине ДЗ Краљево. – Добили смо и лек „фавипиравир“ за лечење ковид пацијента са озбиљнијом клиничком сликом и коморбидитетима, а даје се у првих пет дана болести.