фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Дотрајали висећи пешачки мост којим се са оближње магистрале прелази на десну обалу Ибра ка средњовековној тврђави Маглич, набујала река је ове зиме додатно оштетила, нарочито носеће бетонске стопе.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Решењем надлежне инспекције ова ћуприја већ неколико година нема дозволу и забрањена је за употребу. Али, упркос јасно и видно истакнутој табли о забрани, мост свакодневно користи велики број туриста који желе да посете средњовековну тврђаву, као и малобројни мештани Маглича који живе са десне стране реке.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Сви мост прелазе на сопствени ризик јер је много далеко да се пешачи заобилазним путем и пругом. Прошлог пролећа сајлама су учвршћени метални стубови, али је Ибар потпуно однео бетонске стопе, од њих су у води остали само трагови – кажу мештани.

Тако је и минулог викенда овим мостом прошао велики број туриста и посетилаца средњовековне тврђаве саграђене средином 13. века на надомрској висини од 150 метара. Међу њеним зидинама сваке године се окупи и велики број учесника традиционалне манифестације „Дани јоргована“ у част француској принцези и српској краљици Јелени Анжујској, као и „Магличфеста“.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Изградња новог пешачког моста, према постојећем пројекту, коштала би више од 70 милиона динара, што је огромна сума. Зато смо у процесу израде пројектне документације за јефтинију варијанту и у што краћем року конкурисаћемо за средства – каже Александар Несторовић, директор ЈП за уређење грађевинског земљишта у Краљеву.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Изградња новог и безбедног моста преко Ибра свакако је од великог значаја за мештане овог краја, а и средњевековни Маглич би, као историјско-културни споменик и атрактивна туристичка дестинација, постао много приступачнији посетиоцима.