фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Несебично ширећи своју хуману мисију помажући најугроженијем становништу и у редовним, а посебно ванредним ситуацијама, активисти и волонтери Црвеног крста у Краљеву небројано пута су на делу демонстрирали и доказали своју солидарност.

Од разорног земљотреса, преко бујичних поплава и елементраних непогода, па све до епидемије корона вирусом, активисти Црвеног крста увек су међу првима прискакали у помоћ тамо где је то било најпотребније. Тако је 160 волонтера, од којих 80 активних, у првом налету ковида-19 прискочило у помоћ својим најстаријим суграђанима којима је у склопу епидемиолошких мера било забраањено кретање.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Уз свакодневну помоћ најстаријим Краљевчанима у куповини намирница и лекова, у том периоду поделили смо више од 2.000 пакета помоћи којима смо практично обезбедили 6.000 лица са наше територије, како захваљујући краљевачким привредницима, тако и Националном друштву Црвеног крста Србије, нашим сарадницима, партнерима и донаторима – каже Радмила Добрић, стручни сарадник за здравствена питања Црвеног крста Краљево.

Недуго пошто се први налет епидемије привидно примирио, у јуну ове године краљевачки крај задесиле су бујичне поплаве и нова ванредна ситуација која је поново захтевала ангажман активиста Црвеног крста у помоћи угроженом становништву.

– За време поплаве успели смо да обезбедимо укупно 150 пакета намирница и средстава за хигијену – додаје Радмила Добрић. – Ту помоћ добило је 120 ромских породица и 30 породица са најугроженијег поплављеног подручја. Осим тога, обезбедили смо и 10 сушилица које су и даље на терену.


За време првог налета кориона вируса у граду на Ибру, овдашња локална канцеларија Црвеног крста поклонила је Општој болници „Студеница“ 300 комплета постељина за болничке кревете. Како сазнајемо, ова хуманитарна организација потрудиће се да у наредном периоду обезбеди још донација намењених на првом месту медицинским и здравственим установама.