dejan-slobodanka-milosevic

ИЗИГРАНИ И РАЗОЧАРАНИ

Када су Дејан Милошевић (32) и његова мајка Слободанка (56) из Краљева недавно прихватили понуду да у потрази за каквом-таквом зарадом оду на бербу грожђа у један приватни виноград у месту Баноштор, тридесетак километара од Новог Сада у општини Беочин, нису могли ни да наслуте да ће се после само једног дана без динара у џепу вратити кући.

Према њиховим речима, иако им је посредник Горан Мојсиловић, из села Годачица код Краљева, обећао пет динара по килограму уз три оброка дневно, када су стигли у Баноштор од осталих берача сазнали су да се килограм убраног грожђа ипак плаћа само три динара и да је исплата свих дневница тек по завршетку бербе.

Exif_JPEG_420

– Договор, дакле, није испоштован, а ми смо буквално последњи динар потрошили за превоз и тамо смо стигли без пара надајући се да ћемо за свкодневне потрепштине користити део дневница. Изиграни смо и разочарани – прича Дејан Милошевић. – Осим тога, смештај берача је благо речено катастрофа! Чак десеторо људи је смештено у малој, прљавој, прашњавој и мемљивој соби, а купатило подсећа на све само не на место за хигијену. У дотрајалој, малој кући која само што се не сруши спавало је 25 људи, а по дворишту шпартају пацови и мишеви.

Exif_JPEG_420

Влаасника винограда, кажу Милошевићи, нису упознали и чак не знају ни како се зове. Посредника, који их је, наводно, упутио у Баноштор звали су неколико пута телефоном, али је он негирао претходни договор о висини и начину исплате дневница.

– Остали ангажовани берачи су нам испричали да морају да раде јер немају новца за повратак јер ће им дневнице бити исплаћене на крају. Ми са својим здравственим проблемима у таквим условима нисмо могли да чекамо и после непроспаване ноћи одлучили смо да кренемо за Краљево – додаје Дејанова мајка Слободанка.

Са путним торбама Милошевићи су се упутили пешице за Нови Сад. После неколико с муком пређених километара, зауставо се један аутомобил из Шида и повезао их до аутобуске станице.

– Пошто нам нису надокнађени путни трошкови нисмо имали ни новац за карте, али су нам љубазни возач и кондуктер „Север транса“ чувши нашу причу изашли у сусрет и ми некако стигосмо кући – наглашава Дејан. – Желимо да на овај начин упозоримо све који прихватају овакве послове да буду опрезни како не би доживели сличну судбину.


ДОГОВОР – ТРИ ДИНАРА ПО КИЛОГРАМУ

ГОРАН Мојсиловић из Годачице нам је у телефонском разговору рекао да он није био посредник, већ да је само препоручио Милошевићима да оду на бербу грожђа у приватни виноград у Баноштору.

– Рекао сам им да се плаћа три динара по килограму јер је тако одредио газда и ја заиста немам ништа са тим, ни са динамиком исплате дневница. И ја и моја супруга радимо исти посао, беремо малине и грожђе за надницу, а Милошевићима сам само хтео да помогнем да зараде неки динар – каже Мојсиловић.