Радиша Павловић, Дијана и Марко Мицић - фото: инфоКВпрес
Радиша Павловић, Дијана и Марко Мицић – фото: инфоКВпрес

У пратњи Радише Павловића, члана републичке Комисије за нестале бебе и председника Удружења „За истину и правду о бебама“, Дијана Леовац Мицић (23) и њен супруг Марко Мицић (33) из Краљева, јуче су у краљевачкој Општој болници „Студеница“ предали писани захтев за преузимање своје бебе преминуле након порођаја пре две године, а која се, по њиховим сазнањима, налази у замрзивачу са још 12 мртворођенчади у овој установи.

Мицићи захтевају од руководства болнице и да им буде омогућен увид у оригиналну медицинску документацију и то од матичног листа, свих протокола, историје болести, у сва пратећа документа за мајку и бебу од рођења па до тренутка када је смештена у замрзивач, као и да им буду достављене фотокопије поменутих аката.

Дијана и Марко Мицић - фото: инфоКВпрес
Дијана и Марко Мицић – фото: инфоКВпрес

– У 26. недељи трудноће, у марту 2017. догодио ми се превремени порођај. Тада су ми рекли да је дете мртворођено и да дођем за 40 дана за резултате обдукције. Тек тада су ми саопштили да је беба била жива два минута након порођаја и да је услед недовољно развијених плућа преминула. Никакву сагласност нам нису тражили, ни да мртва беба остане у болници, ни за било било шта друго. Нисмо били упознати са процедуром тако да тада нисмо ни захтевали обдукцију постељице, ни да је преузмемо. После две године сазнали смо да је у замрзивачу – тешко прича Дијана Леовац Мицић (23), родом из Пљеваља, а удата у Краљеву.

Њен супруг Марко такође додаје да их тада нико у болници није ни питао да ли желе да преузму своју преминулу бебу, као и да их нико није обавестио да се у замрзивачу налази беба са Дијаниним девојачким презименом Леовац.

– Уз велику бол и све што смо проживели, нисмо ни знали шта да радимо. Тек обдукционим налазом смо сазнали да је беба живорођена и да је потом преминула. Тражимо да се утврди упоредном ДНК анализом да ли је мртва беба која са под презименом Леовац налази у замрзивачу наша, као и да се, ако су јој извађени органи, утврди где су – додаје Марко Мицић. – Ако је то наша беба, желимо да је преузмемо, да је сахранимо како доликује и коначно ставимо тачку на све ово.


фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Средином јануара ове године чланови Комисије за нестале бебе су на Одељењу патологије ОБ „Студеница“ пронашли замрзивач са 13 лешева мртворођених беба, као и још један, већи замрзивач чији им садржај, бар засад, није познат.

– Није урађена пуна обдукција ниједног леша из првог замрзивача, a не постоји ни законом прописан записник шта садржи један, а шта други замрзивач. Сумњамо да у другом замрзивачу има лешева мртвих беба, иако у болници тврде да је ту патохистолошки отпад – каже Радиша Павловић.