ИЛУСТРАЦИЈА - инфоКВпресс
ИЛУСТРАЦИЈА – инфоКВпресс

ЕПС У СВОЈОЈ ПОНУДИ ИМАО ВЕЋУ ЦЕНУ ОД ОНЕ КОЈА ЈЕ ОГЛАШЕНА У ЈАВНОЈ НАБАВЦИ. ДА ЛИ СУ ПОНУДЕ ПИСАЛА ЛИЦА КОЈА СУ БИЛА У ДОСЛУХУ, ИЛИ САМО ЈЕДНО ЛИЦЕ, ОСТАЈЕ ТАЈНА. ДУГ ОД 14 МИЛИОНА БИЋЕ РЕГУЛИСАН У НАЈКРАЋЕМ РОКУ

После бројних полемика које су се ових дана појавиле у јавности поводом избора Хрватаског електропривредног предузећа (ХЕП) на тендеру за снабдевача електричном енергијом за јавну расвету у Краљеву, градоначелник града на Ибру др Предраг Терзић данас је још једном појаснио да је овдашња локална самоуправа од две пристигле понуде изабрала – валидну и јефтинију.

ИЛУСТРАЦИЈА - инфоКВпресс
ИЛУСТРАЦИЈА – инфоКВпресс

Према Терзићевим речима, на тендер су се јавила два понуђача – Електропривреда Србије (ЕПС) и ХЕП. Иако је у јавној набавци процењена вредност била је 66.666.667,00 динара, ЕПС је, међутим, понудила 67.000.000,00 динара, односно 333.333,00 динара више од процењене вредности.
– Зато њихова понуда није могла ни да буде узета у разматрање. Као једина валидна, прихваћена је понуда ХЕП од 66.245.000,00 динара. Да је ЕПС дала понуду која је и до пет одсто виша у односу на другу, имала би могућност да се позове на клаузулу заштите домаћег произвођача, добила би посао и наставила да испоручује струју Краљеву – појашњава градоначелник Терзић. – Да ли је продати струју у износу од 67.000.000,00 динара мало? Да ли је лош посао добити 67.000.000,00 динара од потрошача који је ликвидан? Дакле, ЕПС сноси кривицу што није добила јавну набавку за испоруку електричне енергије за јавну расвету у нашем граду.

Обе понуде које су стигле на основу позива за Јавну набавку, гласиле су на ЈП Дирекција за планирање и изградњу Краљево, иако ово предузеће не постоји више од годину дана. Набаку је спровело ЈП за управљањем грађевинским земљиштем, да ли је овде реч о случајности, или су понуду писала лица која су у дослуху, а можда је обе понуде писало једно лице, за сада остаје тајна.

Градоначелник др Предраг Терзић је додао и да локална самоуправа у овом тренутку за јавну расвету ЕПС дугује 14 милиона динара, а не 40, како су пренели неки медији. Због дуга град је стављен на резервни режим испоруке где је цена доста већа, и овај ћемо дуг намирити у што краћем року, односно чим почне примена новог градског буџета.