фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

После само годину дана градоначелница Јужног Јуклида из америчке савазне државе Охајо Џорџин Вело поново је дошла у посету Краљеву како би са градоначелником др Предрагом Терзићем наставила разговоре о конкретној сарадњи два побратимљена града.

Споразум о братимљењу потписан је у септембру прошле године, чиме је озваничено пријатаљство Краљевчана са градом из Охаја чији су чланови Националне гарде 2012. године учествовали у реконструкцији спортске сале овдашње ОШ „Светозар Марковић“, тешко оштећене у земљотресу који је две године раније задесио краљевачки крај.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Драго ми је што сам опет у земљи својих предака и братском и партнерском Краљеву. Веома је битно да се састајемо и да направимо конкретне договоре о сарадњи, на првом месту из области економије, образовања и културе, као и да видимо где и на који начин можемо да помогнемо у развоју локалне заједнице – каже Џорџин Вело, градоначелница Јужног Јуклида.

Боравећи у дводневној посети Краљеву госпођа Вело је обишла овдашњи Народни музеј, а Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ уручила је донацију у америчким књигама и магазинима.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Прошли пут смо имали почетне разговоре о важним питањима, а сада смо те разговоре конкретизовали. Желимо сарадњу у више области, а посебно у образовању и надам се да ћемо успети да остваримо контакте између краљевачих и основних и средњих школа из Јужног Јуклида. Од ове сарадње можемо имати много користи, као и приликоим реконструкције спортске сале ОШ „Светозар Марковић“ – нагласио је градоначелник Терзић.