фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Упркос више него успешној организацији међународних спортских такмичења у минуле четири године – тениског Дејвис и ФЕД купа, одбојкашке Лиге нација у мушкој и женској конкуренцији, репрезентативних рукометних и кошаркашких мечева, на клупској спортској сцени у граду на Ибру, стање је готово алармантно.

Два најпопуларнија спортска колектива, Кошаркашки клуб Слога и Одбојкашки клуб Рибница, после вишедеценијског стажа у елити, тренутно су на маргини, у нижем рангу такмичења, фудбалери Слоге у зони „Морава“ траже повратак бар у српсколигашку конкуренцију, док се ЖКК Краљево грчевито бори за опстанак…

– Љубитељи спорта често кажу да овдашње екипе играју „на фору“. То није далеко од истине, јер проблеми организационе и финансијске природе су присутни у водећим клубовима дуже од деценије. У овом тренутку ФК Слога има блокиран рачун дуже од хиљаду дана, ништа боља ситуација није ни у КК Слога која је после 18 година испала из КЛС. ОК Рибница је буkвално „градски сиротан“, клуб са скромним средствима, што је условило да после 15 година испадне из елите – каже Александар Даишевић, спортски новинар из Краљева.

АРХИВСКА ФОТОГРАФИЈА - фото: инфоКВпресс
АРХИВСКА ФОТОГРАФИЈА – фото: инфоКВпресс

Према његовим речима, генеза проблема није само у недостатку новца и лошем руковођењу, већ и у томе што у граду на Ибру нема спортских радника, бар не оних са педигреом.

– Одавно је познато да је лакше направити играча или тренера, али спортског радника веома тешко. И то је дуг процес. У водећим клубовима потрошило се на десетину имена, људи који су требали да издигну клубове у томе нису успели. Резултат је да је краљевачки клупски спорт на вештачком дисању – додаје Даишевић.

У овој календарској години град је за спорт из буџета издвојио 56 милиона динара, шест више него лане, а чак 16 више него 2016.

АРХИВСКА ФОТОГРАФИЈА - фото: инфоКВпресс
АРХИВСКА ФОТОГРАФИЈА – фото: инфоКВпресс

– Покушавамо да решимо нагомилане дугове у КК Слога, док је Рибница тренутно финансијски стабилна и очекујемо њен повратак у друштво најбољих. Фудбалски клуб Слога има огроман дуг за неплаћене пореске обавезе и ту се трудимо да пронађемо најбоље решење, а нова, амбициозна управа је на свим пољима засукала рукаве – наглашава др Предраг Терзић, градоначелник Краљева. – Наш град је увек био град спорта и учинићемо све да осим по одличној организацији спортских манифестација поново буде препознатљив и по успесима својих клубова.


Краљевачки љубитељи спорта не пропуштају и најмању прилику да подсете да су крај Ибра поникли и стасали кошаркашки асови Љубодраг Дуци Симоновић, Владе Дивац, Милош Бабић, Ненад Крстић, Стефан Јовић, Невена Јовановић, одбојкашке легенде Дејан Брђовић, Вељко и Владо Петковић, Никола и Урош Ковачевић, Срећко Лисинац…

И листа фудбалских асова је (по)дугачка, а само у минуле две деценије у Краљеву су стасали Луковић, Ковачевић, Анђелковић, Лекић, Младеновић, Тришовић, браћа Дудић, Гобељић, Милетић…