фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Поводом обележавања две деценије од НАТО агресије на Србију 1999. године, у свечаној сали Градске управе отворена је изложба фотографија о злочиначком алијансином бомбардовању железничке инфраструктуре у краљевачком крају.

Током 78 дана, колико је 1999. године трајало НАТО бомбардовање, Краљево је на мети ваздушних напада било чак 54 дана. У укупно 184 напада у целом Рашком округу, од којих 94 дневних и 90 ноћних, оштећено је или потпуно срушено око 2.500 породичних кућа, 1.200 станова, 12 школа, седам здравствених станица, два дечја вртића, а тешко је оштећено 20 друмских и железничких мостова, углавном у Ибарској клисури.

АРХИВСКА ФОТОГРАФИЈА - фото: Горан ШЉИВИЋ
АРХИВСКА ФОТОГРАФИЈА – фото: Горан ШЉИВИЋ

– Од НАТО бомби бачених на подручје краљевачког железничког чвора, погинула су три железничка радника, а 16 је рањено. На пружним правцима Краљево-Рашка-Косовска Митровица и Краљево-Крагујевац, срушено је 10 железничких мостова и тунела, оштећено је више деоница колосека и порушена је станична инфраструктура. Већи број локација бомбардован је више пута – рекао је аутор изложбе др Милан Матијевић, предесдник овдашњег Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије „Јово Курсула“.

АРХИВСКА ФОТОГРАФИЈА - фото: Горан ШЉИВИЋ
АРХИВСКА ФОТОГРАФИЈА – фото: Горан ШЉИВИЋ

Краљевчани ће 20. годишњицу НАТО агресије обележити низом пригодних манифестација. Већ за сутра планирана је промоција монографије генерала Милисава Секулића „Краљево на путевима историје (Спомен књига погинулим у ратовима 1990.-1999.)“, а у четвратк и промоција књиге „Споменица погинулих у ратовима 1991.-2000. с подручја Краљева“ чији су аутори др Коста Николић и др Милош Тимотијевић. У недељу, 24. марта, након свечане академије под називом „Нисмо заборавили“, крај Споменика браниоцима отаџбине у центру града православни парастос борцима погинулим у ратовима од 1991. до 1999. године служиће епископ жички Јустин и свештенство Епархије жичке.