festival#umetnosti#maglic

Културни центар „Рибница“ Краљево организује Фестивал уметности „Маглич“ од 2. до 8. јуна 2018. године.

Програм почиње у суботу у 18 часова концертом класичне музике у Свечаној сали Градске управе. Наступиће Monteverde ensemble из Зелене Горе који чине професионални пољски музичари. На репертоару ће бити дела пољских композитора.

По завршетку овог концерта, у Краљевачком позоришту у 20 часова и 30 минута почиње концерт гудачког квартета The Gents, чији је оснивач Краљевчанин Милан Јовић. Квартет на репертоару има хитове реномираних светских извођача попут Тине Тарнер, Шаде, Ерика Клептона, Стинга, група  Red Hot Chili Pepers, Linkin park, Simply Red, ACDC…

У недељу, 3. јуна у 20 часова, у Краљевачком позоришту одржаће се концерт бенда Kepa & Free Spirits. Овај бенд наставља традицију прослављене култне групе Смак изводећи  легендарне хитове у новим и модерним аранжманима.

Од 4. до 8. јуна, са почетком у 20 часова, у дворишту Француске куће биће приказана три докумантарна и два играна филма са фестивала Слободна зона.

Летњи биоскоп отвара документарни филм Дан ослобођења, који говори о наступу групе Лајбах у Северној Кореји. У уторак је на програму документарац Чавела, који пружа гледаоцима надахњујуће и интелектуално изазовно  путовање кроз живот уметнице Чавеле Варгас. У среду, 6. јуна у 20 часова, биће приказан играни филм Ћамбра, који нас води кроз живот четрнаестогодишњег дечака у малој румунској заједници у Камбрији. Следећег дана на програму је филм Црвени пас: прави плави о дечаку који на дединој фарми у Аустралији проналази авантуру и пријатељство са старим олињалим псом, који ће му заувек променити живот.

Последњи филм, којим се уједно и завршава фестивал 8. јуна, је документарац 500 година. Филм 500 година рађен је из перспективе већинске староседелачке популације Маја и бави се универзалним темама правде, расизма, моћи и корупције и тешкоћама с којима се борба за правду суочава у Гватемали.

Сви програми су бесплатни за посетиоце, али с обзиром на то да је број места у позоришту ограничен, бесплатне улазнице за концерте који се одржавају у Краљевачком позоришту, могу се преузети на билетарници радним данима  од 14 до 20 часова.