РЕКА ИБАР
РЕКА ИБАР

МАСНА МРЉА КОЈА ЈЕ ЈУТРОС УОЧЕНА НА ПОВРШИНИ ИБРА НИЈЕ ИЗАЗВАЛА ПРОБЛЕМЕ У ВОДОСНАБДЕВАЊУ КРАЉЕВА. ПОЛИЦИЈА ТРАГА ЗА ПОЧИНИОЦЕМ КОЈИ ЈЕ СИНОЋ У ОКОЛИНИ РАШКЕ ИСПУСТИО НЕПОЗНАТУ ТЕЧНОСТ У ИБАР.

Масна мрља непријатног мириса, непознатог порекла и материје, примећена је јутрос на површини реке Ибар у Матарушкој Бањи. Неколико сати касније, ношена речном струјом, прошла је кроз Краљево, а потом отпловила низводно према ушћу у Западну Мораву.

Стручњаци краљевачког Завода за јавно здравље обавили су ванредно узорковање, и анализе сирове и дезинфиковане воде показале су да нема контаминације, односно загађења.

Како сазнајемо из Јавног комуналног предузећа „Водовод“, с обзиром да се ради о површинској мрљи, снабдевање здравом пијаћом водом није било угрожено, а из превентивних разлога привремено је из мреже искључен један бунар који се налази најближе Ибру.

masna#mrlja#u#reci#ibar

О овом еколошком инциденту обавешетни су надлежни из Одељења за ванредне ситуације Рашког округа, а на терен су одмах изашли и водопривредни и инспектори за заштиту животне средине, као и представници Републичког хидро-метереолошког завода.

– Претпостављамо да је синоћ у околини Рашке, на горњем току Ибра, неко излио масну материју у Ибар. Алармирали смo полицију која испитује случај и трага за починиоцем јер се ради о озбиљном еколошком инциденту – каже Радоица Кочовић, начелник Одељења за ванредне ситуације Рашког округа.