svetski#dan#borbe#protiv#side

У САВЕТОВАЛИШТУ ЗА МЛАДЕ ОБЕЛЕЖЕН 1. ДЕЦЕМБАР – СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ АИДС-а

Поводом 1. децембра – Светског дана борбе против АИДС-а, у Саветовалишту за младе при краљевачком Дому здравља одржана је едукативна радионица намењена средњошколцима „Шта је то ХИВ, а шта СИДА“ у организацији ове здравствене установе, Завода за јавно здравље и Црвеног крста.

Уз интерактивно „дрвеће истина и заблуда“, како би млади у потпуности искристалисали и проверили стечено знање, радионици су присуствовали и глумци Краљевачког позоришта који су читали истините исповести ХИВ позитивних пацијената.

Овим поводом разговарали смо са прим. др Тамаром Анђелковић, начелницом Службе за здравствену заштиту жена.

Прим. др Тамара Анђелковић
Прим. др Тамара Анђелковић

– ХИВ је скраћеница за вирус хуманеимунодефицијенције који напада и бесповратно уништава одбрамбене ћелије организма домаћина ЦД4 Т лимфоците. Ширењу болести доприноси дуг период инкубације / латентни, период прозора. У периоду када је инфицирана ХИВ-ом особа се осећа и изгледа здраво, па уколико се није тестирала не мора да зна да је заражена. Истовремено она може ХИВ да пренесе свом сексуалном партнеру или партнерима уколико не користи заштиту – каже др Тамара Анђелковић. – СИДА је болест изазвана ХИВ-ом. То је Сy стеченог имунолошког дефицита који настаје када ХИВ ослаби имуни систем домаћина. То је неизлечива болест. Применом одређених лекова може се донекле успорити њен фатални ток и значајно продужити живот оболелих.

Ко може да оболи?

– Може да оболи свако без обзира на узраст и пол. Ризични облици понашања су када се не користи кондом при сваком полном односу, када се често мењају сексуални партнери, када постоји склоност ка везама за једну ноћ, када се ступа у сексуалне односе под утицајем алкохола и дрога, када се користи заједнички прибор за припремање и убризгавање дроге, када се без заштите долази у додир са људском крвљу и секретима.

edukativni#centar

Како се ХИВ може пренети?

– Незаштићеним сексуалним односом са зараженом особом, инфицираном крвљу, са ХИВ инфициране мајке на плод и то у току трудноће, у току порођаја и дојењем. Вирус се може налазити у крви, семеној течности и вагиналном секрету инфициране особе одакле се преко микроповреда на кожи и слузокожи може пренети у циркулацију.

За сада једино средство које штити од ППИ и инфекције ХИВ-ом је кондом и то ако се правилно користи и ако се користи при сваком полном односу.

Према речима др Анђелковић, млади људи се могу заштитити само ако су потпуно и правилно информисани о инфекцији ХИВ-ом и мерама заштите и ако примењују стечено знање у свакодневном животу.

– За неке ствари у животу нема оправдања, за ставри које чинимо или не чинимо угрожавајући при томе свој и животе других људи нема изговора. Наша је порука младима да преузму одговорност и сачувају своје здравље тако што ће се заштитити. Мере и активности у борби против ХИВ инфекција и АИДС-а усмерене ка младима су се показале као најефикаснији и најјефтивнији метод за дугорочно решавање проблема АИДС-а. Студије спроведене у 68 земаља показале су да добри програми едукације младих одлажу први полни однос и штите сексуално активне адолесценте – додаје др Анђелковић.

У просторијама некадашњег школског диспанзера у Краљеву сваког радног дана од 12 до 14 сати ради Саветовалиште за младе, отвореног типа, тако да никакав упут није потребан.

edukativni#centar

– Саветовалиште је основано као резултат ургентне потребе за едукацијом младих. Наиме, на основу опсежних анкета и размене искустава са земљама које су ушле у транзицију социоекономског система пре Србије дошло се до сазнања да је у порасту ризично понашање младих (пушење цигарета, употреба алкохола и дрога, рано ступање у сексуалне односе, намерни прекиди трудноће, полно преносиве инфекције). Подаци различитих истраживања показују да млади у Србији не поседују ни елементарна знања везана за очување и унапређење репродуктивног здравља. Један од важних узрока је то што они основне информације стичу из медија или од вршњака тако да су обавештења која поседују најчешће непотпуна или нетачна – каже др. Анђелковић – Заштита РЗ има пресудан утицај на будућност младих људи тј. на њихово потпуно биолошко и социјално остваривање, тако да је очигледно да друштво има посебан интерес за очување РЗ младих јер ће управо они бити носиоци репродукције становништва у непосредној будућности. Најбољи резултати се постижу када се са едукацијом почне у раном узрасту. Циљ оснивања Саветовалишта је рад са децом виших разреда основних и средњих школа као и студентима.

Шта се све може сазнати у Саветовалишту за младе?

– Млади Краљевчани у Саветовалишту се могу информисати о заштити, очувању и унапређењу РЗ, заштити и превенцији полно преносивих инфекција, заштити од нежељене трудноће и последица које она собом носи, здравим начинима живота, правилној исхрани, расту, сазревању и развоју, препознавању ризичних облика понашања, превазилажењу конфликата у породици, друштву, школи.

edukativni#centar

Како је конципиран рад Саветовалишта?

– Рад Саветовалишта се одвија кроз индивидуални саветодавни рад (разговор у “четири ока“), групни рад по принципу радионице и трибине по школама. Ове недеље смо присуствовали одличној трибини „Репродуктивно здравље младих“ коју је организовао ученички парламент ОШ „Браћа Вилотијевић“. Наше задовољство је било огромно када је педагог ове школе Весна Богићевић рекла да су мотивацију за ову трибину пробудиле радионице и предавања у Саветовалишту за младе којима су присуствовали.

Ко чини тим Саветовалишта и да ли се млади стиде да дођу у ову саветодавно-едаукативну установу?

– У стручном тиму су гинеколог, педијатар, психолог и струковна медицинска сестра. При првом сусрету млади су обично стидљиви, али ти проблеми брзо се превазиђу. О раду Саветовалишта наши млади суграђани могу се додатно информисати путем телефона 036/301-727 или мејлом savetovalistezamladekv@gmail.com.