ПРОЈЕКАТ: РЕАЛАН ЖИВОТ ИЛИ ЗАБЛУДА (3) – СУФИНАНСИРАН СРЕДСТВИМА ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА

интернет#забава#или#ризик

Уз неограничене могућности информисања, едукације, забаве и комуникације које нуди интернет, он је истовремено и извор непримерених и нежељених садржаја, што га практично чини и опасаним местом за децу и младе који имају недовољно, а у највећем броју случајева и никаквог знања о његовом сигурном коришћењу.

Зато је едукација и укљученост родитеља у дететове активности коришћења интернета, друштвених мрежа и апликација, наглашавају психолози и интернет стручњаци, најефикаснији начин заштите. Како показују истраживања, деца и млади, узраста од 12 до 17 година, на интернету најчешће користе друштвене мреже и мобилне апликације за комуникацију са пријатељима, играње „онлајн“ игрица, слушање музике, док их најмање користе за учење.

– Анализа податkа говори нам да више од 62 одсто младих у Србији, узраста од 8 до 17 година, има више од 300 пријатеља на „Фејсбуку“ којима је омогућен приступ свим јавним поставкама. Од 100 испитаника у анонимној анкети више од 80 одсто приступа интернету одвија се мобилним уређајима, а само 20 одсто десктоп или лап топ рачубарима – наводи се у резултатима анонимног истраживања.

интернет#забава#или#ризик

А, колико њихово дете дневно проведе на интернету користећи друштвене мреже и апликације за комуникацију, родитељи углавном немају увид, док подаци на националном нивоу говоре да млади током радног дана на такозваној „мрежи“ проведу чак око пет сати, а викендом и по сат више.

– Бежичном мрежом или укључивањем мобилних података, приступ интернету младима је омогућен чак и када су у школи. Чак 82 одсто средњошколаца поседује мобилни уређај којим у сваком тренутку могу да се „конектују“, док је код основаца та бројка осетно мања – каже један од наставника ОШ „Бранко Радичевић“ у Вранешима. –  Истина, то не раде на чаовима, али већ и на малом одмору проверавају шта има ново на „Фејсбуку“ или „Инстаграму“.

Закључак је да је великој већини младих интернет константно доступан, а често нико не контролише колико и у које сврхе га користе.

интернет#забава#или#ризик

– Углавном имам увид у то са ким се моја ћерка дописује, ко јој је пријатељ, ко јој „лајкује“ фотографије и слично јер је на друштвенј мрежи регистрована мојом имејл адресом. Проблем је, међутим, што су такозвани „смартфонови“ постали приступачнији и распрострањенији, па је све теже имати тај облик контроле – наводи отац једне врњачке средњошколке. – Ако деци одузмемо мобилне апарате и „таблете“, то би имало контраефекат.  

Приступ или профил на бар једној друштвеној мрежи, показују истраживања, у Србији имају већ и деветогодишњаци. Оцењујући да млади морају имати више информација о предностима, али и о недостацима и опасностима које интернет представља, стручњаци су једногласни у ставу да је неопходно подстицати родитеље и наставнике на додатну едукацију о актуелним трендовима на интернету, што би у великој мери допринело адекватној заштити од штетних и непримерених садржаја.

 

grb#opstine#vrnjacka#banja 
        Пројекат „Реалан живот или заблуда“ суфинансиран средствима општинe Врњачка Бања
infoKVpress-logo
Реализацију пројекта „Реалан живот или заблуда“ извршава infoKVpress
Ставови који су изнети у овом тексту искључива су одговорност infoKVpress-a, и ни на који начин не представљају ставове и мишљења општине Врњачка Бања