noc#muzeja#legat#01ЛЕГАТ ДР РАДОЈКОВИЋ-ЧОЛОВИЋ

У оквиру популарне, чак и култне културне манифестације – „Ноћ музеја“, Краљевчани вечерас могу по први пут да ексклузивно погледају и богату колекцију из легата лекарке и хуманисте др Оливере Радојковић Чоловић.

Овај легат обухвата породичну кућу др Радојковић-Чоловић са двориштем у Карађорђевој улици која је 2012. пренета у власништво Народног музеја, а прошле године адаптирана у галеријски простор, као и колекцију уметничких дела – 24 иконе и 120 дела савремене уметности. Иконе из легата су настале у Подунављу и дела су непознатих, самоуких иконописаца, а у колекцији савремене уметности најбројнија су дела Младена Србиновића, Ксеније Дивјак, Мирјане Михаћ, Даде Ђурића, Петра Добровића, Миће Поповића, Љубице Цуце Сокић, Данице Антић, Моме Капора, Мариа Маскарелија, Мила Милуновића… Осим тога ту је и богата збирка покућства и намештаја као и 157 предмета од стакла, порцелана, керамике и дрвета.

Осим изложене колекције у самом легату, у згради Народног музеја у оквиру сталне поставке изложен је други део колекције у посебно адаптираном и декорисаном простору.

У оквиру манифестације „Ноћ музеја“ у свечаној сали Скупштине града отворен је и сајам старих заната и рукотворина у отганизацији „Креативне радионице“ и „Мале креативне радионице“ из Краљева.