фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Краљево је свакако претрпело највећу штету. Нарочито Сирча, Адрани и Грдица. Помоћићемо домаћинствима која су претрпела штету, комисије већ излазе на терен. Не може држава да надомести све, али ћемо гледати да то ипак учинимо. Новац за домаћинства нам је најмањи проблем, али морамо да будемо правични. Није проблем за државу која добро послује и има суфицит у буџету. Зато је важно да комисијски рад, и државни и локални, буде поштен и одговоран.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Ово је данас изјавио председник Србије Александар Вучић обилазећи Сирчу надомак Краљева која је претрпелавелику штету у недавној поплави. У овом поморавском селу бујица је оштетила око 150 домаћинстава, бројне пољопривредне објекте, порушила мост на локалном путу ка Сирчанској Бањи… И управо су мештани на тој локацији, код лансирног моста који су поставили припадници Друге бригаде Копнене војске Србије, аплаузима дочекали председника Републике.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Нови мост у Сирчи биће саграђен до 15. октобра.И за то је Дробњак лично одговоран. Урадићемо за људе све што је потребно. Свих 23 порушених или оштећених мостова у краљевачком крају изградићемо до нове године. То је велика ствар за мештане јер ће добити квалитетније и сигурније саобраћајнице – рекао је Вучић.

Председник је додао да је избегнута катастрофа из 2014. године, и то не због приорде која је опет према нама била окрутна, већ захваљујући напорном раду „Србијавода“ и надлежних инститиција.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Резултати су видљиви, али морамо да урадимо још више у будућности и да Грдицу за сва времена ослободимо поплава. За регулацију водотокова у Лучанима и у Краљеву је потребно 1,6 милиона евра. Па, само четири милиона евра смо уложили у регулацију Бјелице. Первенцију морамо да направимо. И веома сам одлучан у тој намери. Бедем на Западној Морави је издржао, али су бујични водотокови направили огромну штету. Све оно што смо изградили, добро смо урадили, али сада треба да уложимо напоре да то додатно ојачамо.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Боравећи у граду на Ибру председник Србије обишао је и приватно предузеће „Радијатор инжињеринг“, у приградском насељу Грдица, које се као и 2014. године поново нашло на удару бујице.

– Разговарао сам са људима из „Радијатира“, „ГИРа“ и „Вирџиније“, домаћим компанијама у Грдици. Они укупно имају 1.200 запослених. Имали су великих проблема, али су то вредни људи. Чак мислим да власник „ГИРа“ не жели субвенције иако му их нудимо. Зато смо спремни да помогнемо на сваки начин. Сва тројица власника су ми рекли да им је највећи проблем како да дођу до нових запослених. Зато ја и молим људе за више деце и да не иду у иностранство – нагласио је председник Вучић. – Некада сам се секирао, када ме је пре пет-шест година неко нападао, а сада једино излудим када видим огласе у новинама „Добродошли у Хрватску, Словачку или Ирску да будете конобари“. Све су то дивне земље, али људи, хајде овде да радимо. Па, власник „Вирџиније“ три месеца држи отворен конкурс, а пријавило се само двоје радника. Ту је просечна плата преко 50.000 динара, што није мало. Ето, то је оно што ме брине.


Ако Ана Брнабић одобри, до краја године моћи ћемо да повећамо плате и пензије. Пре краја године биће веће од 500 евра. Оно што су неки говорили „Вучићу када подигнеш на 500 евра, онда сви треба да гласају за тебе“, сада неће да се сете тога, али подсетићу их пошто имам снимак из Скупштине. Све што су некад били снови, полако остварујемо, али је добро што подижемо лествицу и што хоћемо нове циљеве – поручио је председник Вучић.


Председник Вучић је овом приликом истакао да би отварање цивилног  Аеродрома „Морава“ у Лађевцима код Краљева требало да буде за Видовдан, 28. јуна, како је раније најављено.

– Још има посла са царинским службама, али мислим да ће бити у реду. „Морава“ ће бити важан аеродром и за Краљево, Чачак, Крагујевац, за целу западну Србију. Ту ће слетати и мали авиони због Копаоника, Златибора, Таре и Врњачке Бање због чега сам посебно задовољан.


 – Од кључног нам је значаја да до краја године отворимо аутопут од Сурчина до Чачка. Кинези су обећали до Светог Николе. Уз Аеродром „Мораву“ то је потпуно друга слика. За две године имаћемо и аутопут до Пожеге. То су ствари за наредне генерације. Све смо успели смањујући јавни дуг, а драматично повећавајући јавне инвестиције – рекао је предеседник Србије. – Изградња моравског коридора, аутопута од Прељине до Појата, мора брзо да крене, и то већ крајем јула. Радиће га Американци по принципу „кључ у руке“. Није најефтиније, али је најбрже и најквалитетније.