фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

За разлику од бројних градова широм Србије, Народна кухиња у Краљеву, захваљујући овдашњој канцеларији Црвеног крста, упркос повременим проблемима и тешким периодима од 2002. године није престајала да ради, обезбеђујући у складу са својим могућностима оброке за најсиромашније Краљевчане.

У краљевачкој Народној кухињи годишње се припреми више од 150.000 оброка, а услуге такозваног народног казана свакодневно користи 600 најсиромашнијих мештана града на Ибру и околине. У зависности од дана у недељи њима је на располагању десетак различитих куваних јела и по пола векне хлеба. Уз то, локална канцелаеија Црвеног крста повремено обезбеђује и пакете намирница за најугроженија домаћинства са сеоског подручја. У тим пакетима најчешће се налазе со, брашано, пиринач и тестенина, уље, зачини и други прехрамбени артикли, као и основна средства за хигијену.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

– Без већих проблема обезбеђујемо оброке за 600 корисника, мада постоји и листа чекања. Захваљујући Влади Србије, Црвеном крсту и краљевачкој локалној самоуправи обезбеђене су довољне количине десет основних намирница до маја ове године. Наравно, донатори су увек неопходни и добродошли – каже Рајко Крејовић, координатор Народне кухиње у Краљеву.

Корисници услуга Народне кухиње немају замерке на квалитет оброка које добијају, јер често им је то једино топло јело које поједу током недеље.

– Пет дана седмично добијамо кувано јело и четири векне хлеба за осмочлану породицу. То нам много значи. Иако често није довољно, најважније је да нам деца нису гладна – истиче једна корисница Народне кухиње из оближњег Витановца.