ДАНИЕЛ БОРОВИЋАНИН
ДАНИЕЛ БОРОВИЋАНИН

ПЛЕМЕНИТ ГЕСТ ПOРОДИЦЕ ТРАГИЧНО НАСТРАДАЛОГ ДАНИЕЛА БОРОВИЋАНИНА ИЗ КОНАРЕВА 

Породица Даниела Боровићанина (43) из Конарева, недавно настрадалог у саобраћајној несрећи, упркос великом болу и трагедији која их је задесила, одлучила се за несвакидашњи племенит гест достојан дивљења одобривши да његови органи – срце, јетра и два бубрега, буду донирани пацијентима са листе за трансплатацију и који се боре за свој живот.

Даниел је, наиме, задобио тешке, испоставиће се смртоносне повреде, у несрећи која се догодила 24. јануара када је возећи бицикл низбрдо ударио у паркирану камионску приколицу. После вишедневне борбе да спасу Даниелов живот, лекари КБЦ у Крагујевцу ипак су његовој породици морали да саопште тужну вест, истовремено их питајући да ли желе да донирају његове здраве органе. Његов отац Мирослав (75), мајка Милина (76) и брат Мирјан (48) нису се много двоумили.

– Даниел није имао потписану донорску картицу, искрено, никада о томе и нисмо размишљали. Позвали су ме лекари из Крагујевца и објаснили ми о чему се ради. Рекли су ми да је штета да пропадну органи здравог човека. Консултовао сам се са оцем који је кроз сузе прозборио – ако то може некоме да помогне, не треба да труне у земљи. И, дао сам сагласност.

Према његовим речима, Даниел се није женио, живео је скромно са родитељима, повремено обављајући по неки посао за какву-такву цркавицу. О њему и пријатељи и комшије имају само речи хвале.

– Нашег Дачу знам још док је као дечак трчкаро сеоским уличицама. Несрећа у којој је настрадао је готово бизарна, али шта да се ради… Свима нам је много жао, нарочито што није стигао да заснује своју породицу, да обрадује родитеље унучићима – каже један од породичних пријатеља.

У присуству чланова породице, рођака, бројних комшија, пријатеља и познаника, посмртни остаци Данијела Боровићанина сахрањени су данас на гробљу у Конареву. Отац Мирослав и мајка Милина, тихо јецајући над гробом свог прерарано изгубљеног сина због велике туге и бола нису у стању да разговарају са новинарима. Родбина нас пристојно моли за разумевање.

– Не знам да ли је овакав случај забележен код нас, а то што је Даниелова најближа породица учинила вредно је сваког дивљења, јер ће органима свог сина спасити чак четири живота. Тужно је што у Србији готово 90 одсто људи чак и не размишља о томе да завешта своје органе – готово истовремено говоре два Даниелова рођака. – Гест породице Боровићанин би требало свима да буде за наук. Заслужују наклон до пода, а ми сви морамо да се замислимо и да чим будемо у могућности потпишемо донорске картице.

ВН