Др Александар Мацан - фото: инфоКВпрес
Др Александар Мацан – фото: инфоКВпрес

 

На територији Врњачке Бање, прецизније у селу Вранеши, потврђен је нови, укупно други случај инфекције корона вирусом. У питању је докторка, специјалиста епидемиологије, запослена у краљевачком Заводу за јавно здраваље (ЗЗЈЗ), што је потврдио и др Александар Мацан, директор ове установе.

– Она је у добром стању. Као веома одговоран радник докторка је и на узорковању позитивних случајева, као и у свакодневном раду, чак када за то и није било потребе, користила сва прописана средства личне самозаштите. Мислимо да је до контакта дошло у њеном родном крају. Као заиста стручан епидемиолог, докторка нам је дала списак људи са којима је била у контакту и ми то сада истражујемо – каже др Мацан.

Према његовим речима, због ове новонастале ситуације је двадесет радника ЗЗЈЗ у самоизолацији. То су запослени на епидемиологији и они сада свој посао обављају „онлајн“ од куће.

– Нисмо испали из система, организовали смо се уз помоћ осталих радника. Завод ће несметано обављати све своје задатке. Нема потребе за ангажовањењм других Завода, за сада све можемо да изгурамо, биће нам потребна помоћ само око узорковања, а очекујемо долазак једног епидемиолога – додао је др Мацан.

На територији надлежности краљевачког ЗЗЈЗ, односно на подручјима Краљева, Рашке и Врњачке Бање до сада је укупно потврђено седам случајева инфекције корона вирусом.

– У Краљеву су до сада потврђена два случаја, тако да информација која се шири на неким порталима није тачна, у Врњачкој Бањи два и у Рашки имамо три пацијента – нагласио је директор ЗЗЈЗ. -Сви пацијенти се добро осећају, контакти се интензивно испитују и сви се стављају под самоизолацију.


Минулих неколико дана, истиче др Мацан, обављена је обука медицинских сестара и техничара овдашње Опште болнице и Дома здрава како би били спремни за масовно узорковање.

– Очекујемо да ће за дан-два Ветеринарско-специјалистички институт почети да обаваља узорковање за овај део Србије, односно за четири округа. Резервни капацитети у случају потребе у Краљеву би требало да буду у Студентском и Дому ученика који располажу са укупно 480 постоља, а услови у тим објектима су више него добри.