ПРОЈЕКАТ: РЕАЛАН ЖИВОТ ИЛИ ЗАБЛУДА (5) – СУФИНАНСИРАН СРЕДСТВИМА ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА

интернет#забава#или#ризик

Више од 90 одсто младих у Србији, узраста од осам до 17 година, свакодневно је активно на друштвеним мрежама или користи неку од апликација за друштвену комуникацију, показала су интернет истраживања спроведена у оквиру анонимних анкета. Ова истраживања показала су и да 85 одсто децe овог узраста поседује мобилне телефоне, од којих чак 60 одсто има такозване смартфон уређаје са приступом интернету. Од укупног броја, 80 одсто испитаника дневно проводи више од сат времена на интернету користећи неку од друштвених мрежа, као и посећујући онлајн садржаје који немају едукативни карактер.

Ова општа слика у Србији, готово је идентична и међу основцима и средњошколцима у Врњачкој Бањи.

– Из године у годину стасавају младе генерације које се одлично сналазе у такозваном дигиталном свету. Наравно, све то има својих и предности и мана, али оно што забрињава је да већина родитеља није упозната са тим колико им деца времена проводе уз интернет, као и са ким на тај начин комуницирају – каже професорка информатике у једној основној школи на територији врњачке општине. – На тај начин се ствара и неки облик зависности. Довољно је само погледати децу непосредно по завршетку часова. Велика већина је загледана у мобилне телефоне, па чак и док прелазе улицу.

интернет#забава#или#ризик

Коришћењем друштвених мрежа, како истичу педагози, социолози, психолози и интернет стручњаци, с једне стране је олакшана комуникација јер отвара могућност несметаног контакта с људима широм света, али и да у такозваном „онлајн свету“ вребају многе опасности – од завођења, до приступа штетном и недозвољеном садржају, па чак и до дечје проституције и трафикинга, јер малолетници најчешће нису упознати са заштитом и правилима приватности. Зато се, како истичу, подизањем свести и адекватним образовањем и у школама и код куће, може постићи да малолетници квалитетније и сигурније проводе време на „мрежи“.

„Фејсбук“, „Инстаграм“ и „Твитер“, најпопуларније су друштвене мреже међу младим Врњчанима, као и њиховим вршњацима широм Србије.

– Уместо да играју фудбал напољу са другарима или оду у шетњу или биоскоп, деца се ипак најрадије одлучују да комуницирају преко интернета. Тако углавном проводе слободно време, а можда најдрастичнији пример је да двојица другара, иако у згради живе буквално врата до врата, до касно у ноћ играју „онлајн“ игре и тако комуницирају – наглашава професорка додајући да је осим едукације у школи важан је и утицај родитеља који деци морају да објасне које су предности и мане такозване „онлајн“ комуникације.

grb#opstine#vrnjacka#banja 
        Пројекат „Реалан живот или заблуда“ суфинансиран средствима општинe Врњачка Бања
infoKVpress-logo
Реализацију пројекта „Реалан живот или заблуда“ извршава infoKVpress
Ставови који су изнети у овом тексту искључива су одговорност infoKVpress-a, и ни на који начин не представљају ставове и мишљења општине Врњачка Бања