фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Иако ће стручне комисије за процену последица бујичне поплаве тек почети са детаљним пописивањм штете у 66 од укупно 68 месних заједница на територији Краљева које су захваћене незапамћеном елементарном непогодом, већ сада је готово извесно да је штета већа него 2014. године.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Материјална штета је знатно већа јер је овога пута уз оштећења на стамбеним и другим објектима страдала и саобраћајна инфраструктура, а и на удару бујичних водотокова била је много већа територија – каже Радоица Кочовић, члан Градског штаба за ванредне ситуације. – За отклањање последица акитивиране су све расположиве снаге. Уз поправку саобраћајне инфраструктуре прво ће се приступити физичком чишћењу и уклањању свега онога што је бујица нанела и неповратно оштетила, од шута и лома до угинулих животиња, затим следи системска деритизација целе територије захваћене непогодом.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

У поморавском селу Сирча у којој је бујица направила огромну штету у домаћинствима порушивши чак и једини мост на локалном путу ка Сирчанској бањи, вода се потпуно повукла остављајући за собом огромне количине блата, муља, срушених стабала, трупаца, смећа, чак и угинулих домаћих животиња.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Невероватно је колико је блата нанела бујица у двориште. Па, ово ни армија људи не може да очисти! Има још воде у кући, уништен је намештај, бела техника… Срећом па нико није страдао у општем метежу – каже Гордан Лозанић.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

У овом селу машинама се чисти корито реке како би вода имала куда да отиче, а мештани наглашавају да је приоритет да им се направи бар и привремени мост како стотинак домаћинстава не би остало одсечено од света.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

И док се вода постепено повлачи и из Адрана, део оближњег приградског насеља Грдица још је поплављен. Иако пумпе раде  даноноћно, око седамдесет домаћинстава још је потпуно под водом.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Дошао сам из Београда да помогнем родитељима који овде живе. Двориште и кућа су потпуно под водом која споро отиче. Штета је готово тотална. Страдали су подови, зидови су натопљени водом, а намештају нема помоћи. Родитеље сам преселио код рођака, али је и њима двориште полављено – каже Мирослав Васовић.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Мештани овог дела Грдице кажу да су приморани да се за храну и пиће сами сналазе јер се нико од надлежних служби, бар до јуче у подне, није појавио.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Нема цистерни, а вода није за пиће, струју такође немамо. Све што смо имали у замрзивачима је пропало, купујемо готова јела, ко може наручује роштиљ, ал не може тако до века. Бар по кифлу да су нам донели – готово у глас причају мештани. – Биће потребно много времена, рада и труда да се све ово санира и нормализује живот.


фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Због оштешења која је изазвала бујица саобраћај се на мосту преко Мусине реке у Адранима, на Ибарској магистрали према Чачку, одвија наизменично једном коловозном траком. На деоници магистрале према Рашки кроз ибарску клисуру могућа је честа појава одрона камења и земље па се возачима саветује опрезна вожња, прилагођена условима на путу.