Дигитални мамограф у Општој болници у Краљеву - архивска фотографија
Дигитални мамограф у Општој болници у Краљеву – архивска фотографија

У оквиру активности у Пројекту за побољшање националног програма за рано откривање рака дојке, представници Пројекта ангажовани од агенције „JICA“, посетили су Општу болницу у Краљеву, где су са директором Зораном Мрвићем и његовим сарадницима разговарали о скрининг програму који се спроводи у овој установи.

Краљево је један од градова коме је јапанска амбасада 2011. године донирала дигитални мамограф, са циљем раног откривања рака дојке, и овај Пројекат представља, наставак започетог.

Јапанска делегација у разговору са домаћинима
Јапанска делегација у разговору са домаћинима

Јапанска делегација са својим домаћинима обишла је кабинет за мамографију, где се уверила се у стање опреме, и начин за њено сервисирање због доста честих кварова, тако да се апарат тренутно не користи за скрининг прегледе.

У сарадњи са Домом здравља и Заводом за јавно здравље, Општа болница „Студеница“ остварила је најбоље резултате у Србији, па су наш образац рада прихватиле многе Здравствене установе из целе земље. На територији Краљева извршен је преглед око 16000 жена, старости од 50 до 69 година – истакао је др Зоран Мрвић, директор Опште болнице.

Пројекат, осим Рашког, обухвата и друге округе у Србији, а његов основни циљ је побољшање организованог скрининга рака дојке.