фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Пригодном свечаношћу и доделом захвалница заслужним организацијама, појединцим, као и донаторима, краљевачко „СОС Дечје село“ обележило је данас свој Дан и десет година рада Заједнице младих.

Уточиште за децу без родитељског старања у краљевачком насељу Берановац, једно од 500 сличних у 135 држава света, основала је аустријска хуманитарна организација „СОС киндердорф интернационал“ 2004. године. У овом хуманом насељу, на два и по хектара саграђено је и потпуно опремљено 14 породичних кућа од по 140 квадрата у којима, у исто толико хранитељских породица под старатељством „сос родитеља и тета“ живи 80 деце, узраста од две до 17 година, док у „Заједници младих“ тренутно живи 10 средњошколаца и у програму полусамосталног начина живота 11 студената.

– Овде су деца о којој родитељи, из било ког разлога, не могу да се брину. Циљ је да малишани расту у окружењу што сличнијем биолошкој породици, да им пружимо домове пуне љубави и подршку како би израсли у здраве, срећне и одговорне људе, способне за самосталан живот – каже Владимир Драгојловић, директор „СОС Дечјег села“ у Краљеву.

У свакодневној бризи о деци овог хуманог насеља „СОС родитељима“ помаже стручни тим састављен од едукатора, психолога, педагога, социјалног радника, правника, логопеда, наставника, тренера… У „селу“ живе и сеоски мајстор и возач који обављају потребне поправке и организују превоз за „породице“ – до вртића, школе, или за велике куповине.