дан#оклопних#јединица#вс#инфоКВпресс

Поводом Дана оклопних јединица Војске Србије, министар одбране Александар Вулин данас је обишао јединице Друге бригаде копнене војске (КоВ) смештене у касарни „Јован Курсула“ у насељу Јарчујак.

дан#оклопних#јединица#вс#инфоКВпрес

Овом приликом, министар Вулин је са командантом КоВ генерал-потпуковником Милосавом Симовићем, начелником Рашког округа Небојшом Симовићем и заменицом градоначелника Краљева Марицом Мијајловић, присуствовао приказу дела оперативних способности јединица Друге бригаде КоВ којом командује пуковник Жељко Кузмановић. Припадници 26. тенковског батаљона, као и 27. и 28. механизованог батаљона, пркизали су прелаз борбених возила преко моста који је лансиран са тенка носача и извлачење борбеног возила употребом тенка за извлачење.

дан#оклопних#јединица#вс#инфоКВпрес

– Сви припадници наше војске подједнако су вредни и храбри, а наши оклопници су пронели славу народа где год су били, а били су увек тамо где је било најтеже. Војска Србије је поштована и вољена институција у нашем народу, а наша политика војне неутралности је могоћа захваљујући томе што је војска снажна, организована и опремљена – рекао је министар Вулин честитајући празник оклопницима Војске Србије.

Министар Вулин је истакао и да, у складу са договором председника Србије Александра Вучића и председника Руске федерације Владимира Путина, нашу војску очекује и помоћ управо у борбеној техници и оклопним возилима.

дан#оклопних#јединица#вс#инфоКВпрес

– И самостално чинимо све да у потпуности овладамо генералним ремонтом тенка М-84 и да на тај начин и сами задовољимо потребе наших оклопних јединица – нагласио је Вулин. – Не заборављамо ни наше припаднике и њихове породице и зато изражавам захвалност председнику Србије и врховном команданту Александру Вучићу зато што је био упоран и савладао бројне отпоре да се плате и дневнице у војсци повећају, као и да се покрене процес масовне стамбене изградње за све припаднике безбедносног сектора.


 

По речима комнданта Друге бригаде КоВ, пуковника Жељка Кузмановића, 31. октобра 1941. године устанички вод од два тенка, заплењених од немачког окупатора, први пут је дејствовао у борби за ослобођење Краљева и тај дан се обележава као празник оклопних јединица ВС. А, један од та два тенка, налази се управо у кругу касарне у Јарчујку.

дан#оклопних#јединица#вс#инфоКВпрес

– И ове године род оклопних јединица ВС постигао је значајне резултате у високом нивоу оспособљености и обучености што смо презентовали на најмасовнијем такмичењу тенковских посада у Русији, где је екипа Војске Србије заузела високо шесто место – рекао је пуковник Кузмановић. – Побољшали смо стање исправности и опште покретљивости тенкова М-84 и Т-72, као и борбених возила пешадије М-80.