фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ КРАЉЕВЧАНА И НЕМАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА МЕЂУНАРОДНУ САРАДЊУ

У склопу Пројекта српско-немачке развојне сарадње „Енергетска ефикасност у јавним зградама“, са посебним акцентом на школе, данас је у Краљеву потписан Меморандум о сарадњи између овдашње локалне самоуправе и Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ).

На овај начин град Краљево ће бити међу првим локалним самоуправама у Србији који ће применом „Калкулатора за анализу потенцијала примене мера Енергетске ефикасности на школске објекте“, креирати приоритетне листе школских објеката за енергетску санацију.

Меморандум о разумевању потписали су градоначелник Краљева др Предраг Терзић и др Штефан Хајек, вођа ГИЗ сектора за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

– Током ове године очекују нас значајна улагања у области енергетске ефикасности здравствених, образовних и стамбених објеката. Издвојили смо 10 милиона динара из буџета за ову намену, и ускоро ће бити расписан конкурс за стамбене јединице – рекао је градоначелник Терзић.

Што се тиче образовних установа, на територији Краљева постоји 65 школских објеката од којих је највећи број грађен седамдесетих и осамдесетих година прошлог века. Већина зграда има неодговарајућу топлотну изолацију, застареле системе грејања и значајна структурна оштеђења.

– Инвестиције у мере енергетске ефикасности у школама имају велики потенцијал за уштеду енергије и смањење емиције CO2 – нагласио је др Хајек.