АРХИВСКА ФОТОГРАФИЈА - фото: infoKVpress
АРХИВСКА ФОТОГРАФИЈА – фото: infoKVpress

Настављајући свој вишегодишњи протест бивши радници „Магнохрома“ и даље се сваког уторка окупљају у сали Скупштине града захтевајући да им држава после готово пуних шест година најзад исплати и „остатак“ од 20 одсто договорених, али непотпуно исплаћених отпремнина по социјалном пограму.

И данас се у сали локалног парламента окупило педесетак најупорнијих „ватросталаца“. Једногласно истичући да их не занима недавно оглашена продаја јавним надметањем некадашњег индустријског гиганта у којем су провели цео радни век, бивши радници „Магнохрома“ поручују да неће одустати од својих захтева.

– Судбина „Магнохрома“ нема никакве везе са нама јер је нас држава обманула и она је та која мора да нам исплати оно што нам припада. Приврдни суд је одбацио наше тужбе, жалили смо се Уставном и Врховном суду и настављамо борбу док нам не исплате све до последењг динара – каже Лазар Павловић, бивши радник „Магнохрома“.

Приликом одласка из фирме, бивши „ватросталци“ су 2012. године прихватили понуду државе да им најпре буде исплаћено 80 одсто отпремнина, а 20 одсто када „Магнохром“ буде успешно приватизован и коначно почне да ради. Како се то још није догодило, бивши радници некадашњег индустријског гиганта сматрају да су преварени и захтевају да им држава исплати оно што им припада – у просеку још по 80.000 динара са законском каматом.

– Локална самоуправа се не обазире на нас, републичку власт такође не занимамо јер су сви наши захтеви за пријем код премијерке Брнабић остали без одговора – додаје Павловић најављујући и радикализацију протеста. – Изгледа да нам ништа друго не преостаје него да опет изађемо на улицу.