Илустрација
Илустрација

У организацији Полицијске управе из Краљева, пред почетак нове школске године, одржан је радни састанак  са директорима Основних и Средњих школа са подручја града Краљева, Рашке и Врњачке Бање. Поред представника школске управе у Краљеву, састанку су присуствовали полицијски службеници свих линија рада који се непосредно ангажују на унапређењу безбедности ученика и школа.

Извршена је анализа стања безбедности  ученика и школа током предходне школске године, као и адекватна припрема за почетак нове школске године и предвиђених активности за наставак заједничких пројеката као и активно укључивање медија у исте, у циљу предузимања мера ради безбедности ученика и школа.

Илустрација
Илустрација

Министарство унутрашњих послова у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, од 1. септембра 2017. године, у свим основним школама у Републици Србији, реализоваће програм „Основи безбедности деце“. Програм ће се спроводити у току школске године, у свим одељењима четвртог и шестог разреда основних школа, и обухвата осам наставних јединица:

„Безбедност деце у саобраћају“; „Полиција у служби грађана“; „Насиље као негативна друштвена појава“; „Превенција и заштита деце од злоупотребе опојних дрога и алкохола“; „Безбедно коришћење интернета и друштвених мрежа“; „Превенција и заштита деце од трговине људима“; „Заштита од пожара“ и „Заштита од техничко-технолошких опасности и природних непогода“.

Илустрација
Илустрација

У сарадњи са представницима школа, полицијски службеници ће на првом савету родитеља представити програм „Основи безбедности деце“ и упознати их са циљевима и начином реализације.

Поред активности на реализацији поменутог програма, полицијски службеници ће, као и до сада, интезивирати проблемски оријентисан рад, позорничку и друге делатности и предузети додатне мере ради безбедног учешћа ученика у саобраћају, интезивирати оперативну делатност ради превенције и сузбијања вршења кривичних дела у близини школа и у школским објектима.