dinar#srbija#valuta

Поједине банке одлучиле су да преполове камате на готовинске кредите како би привукле што више клијената. Кеш позајмице су најтраженије на тржишту и због тога је почела трка банкара са ценама које нуде. Тако, уместо досадашњих 12,50 одсто, колико су инзосиле камате на ненаменске кредите, сада банке нуде од 5,90 до 7,60 одсто на годишњем нивоу.

Народна банка Србије је оборила своју референтну камату на три одсто (дакле, толико кошта цена новца у Србији), па банкари могу да своје зајмове продају и по шест одсто и да готово дупло зараде.

Готовински кредити могу се узети у износу од 5.000 динара до три милиона динара, без жираната и депозита. Рок отплате је од 12 до 120 месеци. Банкарска накнада и даље се зарачунава и износи од 1,5 до три одсто. Плаћа се jеднократно. Минимална зарада клијента који жели да се задужи може да буде и 15.000 динара.

Уколико неко узме 200.000 динара са роком отплате од три године, месечно ће враћати по 6.140 динара. Ако жели да рефинансира своје обавезе као што су кеш кредит, кредитна картица и дозвољени минус, може да се определи за дужи рок. Најчешће је то 84 месеца. Тако ако се задужи 500.000 динара на седам година, сваког месеца ће отплаћивати по 8.300 динара.

Грађани сада за разлику од претходних година када је постојао „картел“ и када су све банке имале готово идентичне камате, могу да пронађу за себе повољнији кеш зајам ако обиђу више банака.

Банке су досад зарађивале на готовинским кредитима и до три пута више него што је цена новца у Србији. Марже су им се кретале и од 12 одсто.

Очигледно да та времена полако пролазе, јер је борба за клијента постала јака, како за мале тако и за велике банке.

– Банке највише брине како ће будући клијент да отплаћује обавезе – кажу у једној страној банци. – Старе клијенте већ познају, али како ће се понашати нови, то не знају. Са дугогодишњим клијентима је банкарима лако и обично им сами нуде повољније камате ако је клијент добар у отплати. Камате ће сигурно наставити да падају, јер НБС обара своју камату.


Грађани који се задужују треба да обрате пажњу на пратеће трошкове када узимају готовинске кредите. Трошак обраде кредита се не наплаћује ако се зајам узима „онлајн“. Такође, неке банке не зарачунавају нову једнократну обавезу. Али, има и оних које за обраду захтева знају да наплате и до три одсто од износа, што није мало издвајање за клијента. Такође, меница кошта 50 динара, а извештај Кредитног бироа – 246 динара.ВН